شهرستان   فیروزآباد درگذر تاریخ:شهر فیروزآباد، در یکصد کیلومتری جنوب شیراز قراردارد. ازجمله شهرهای پرجاذبه اما گمنام درزمینه گردشگری وتوریسم می باشد.
شهری که امروزه فیروزآباد نامیده می شود پیش ازآن شهرگور نام داشته است براساس منابع تاریخی معتبر شهر گور یاجور یا اردشیر خره را اردشیر بابکان ساخت و آن راتختگاه خود قرارداد .

پس از مرگ اردشیر به سال ۲۴۱ میلادی الگوی ساختمانی این شهر که دایره ای شکل بوده مورد تقلید فراوان واقع گردیده وتاسده های میانه نزدیک به چهار صد شهر بدین صورت ساخته شد وحتی شهری بااهمیت همچون دارابگرد این سبک وسیاق بنا گردید که بقایای آن تاکنون برجای مانده است.
ابن بلخی که یک هزار سال قبل فارسنامه راتالیف کرده است می نویسد:((فیروزآباد که قدیم آن راگور می نامیدند به روزگار کیانیان شهربزرگی بوده وحصاری عظیم داشت.اسکندر ذوالقرنین چون به پارس حمله کرد چندان که کوشید نتوانست به حصار شهر گور رخنه کند
لذا جهت رودی راکه از سر کوه می آمد،به طرف شهر برگرداند ودرشهر جاری ساخت تا آن که تمام شهرگور درآب غرق شد.))
فیروزآباد نسبت به زمین های اطرافش درگودی واقع شده است لذا باآب رودخانه ای که اسکندر درشهر جاری ساخت ،این شهر به یک دریاچه تبدیل شد واین دریاچه قرن ها باقی بود تا این که اردشیر باتمهیداتی آب دریاچه راتخلیه کرد وشهر جدیدی به جای شهر گور بنا نهاد .ونام آن را اردشیر خوره نامید.اردشیر خوره درزمان حمله اعراب به ایران ویران شد تازمانی که عضدالدوله دیلمی (گیلانی) برخلفای عرب تسلط پیدا کردوبه آبادانی ویرانه های اعراب همت گماشت ،کوه اردشیر نیز دوباره آباد واز آن به بعد فیروزآباد نامیده شد
شهرستان فیروز آباد با وسعت حدود ۳۵۷۵ کیلومترمربع در جنوب  غربی استان فارس و۹۵کیلومتری جنوب شهرستان شیرازقراردارد که ازشمال به شهرستان شیرازوازجنوب به شهرستان لارواز شرق به شهرستان جهرم وازغرب به شهرستان کازرون منتهی  میشودارتفاعآن ازسطح دریا۱۶۰۰متر وارتفاعات عمده آن بصورت دورشته کوه باجهت شمال غربی به جنوب شرقی کشیده شده است ، که وجود این ارتفاعات باعث گردیده که این منطقه ازآب وهوایی معتدل برخوردار باشد.به علت برخورداری ازاقلیم مناسب محصولات کشاورزی گوناگون با کیفیت مرغوب ومناسب ازجمله گندم ،جو، برنج، انواع مرکبات ، صیفی جات ، ذرت ، خرما،اناروحبوبات کشت می گردد.همچنین پرورش انواع  گلهای  معطروتهیه عرقیات گوناگون  نظیرنسترن ،بهار، بیدمشک وگلاب که شهرت جهانی دارد دربخش میمند این شهرستان صورت می گیرد.
از صنایع دستی شهرستان می توان به گلیم ، جاجیم ، گبه وقالی درمیان زنان عشایروروستاها که قدمت طولانی دارد اشاره کرد.
جمعیت این شهرستان بالغ بر۱۲۵۷۶۴نفرکه ۷۰۶۲۲نفرآن شهری و۴۸۱۴۲نفر روستایی و ۷۰۰۰ نفرسیاری وعشایری میباشد. این شهرستان دارای دوبخش مرکزی ومیمند میباشد.
اماکن تاریخی،زیارتی وسیاحتی شامل (قلعه دختر ،آتشکده مناره شهرگور، نقش تنگاب و امامزاده  بزرگ در میمند و امامزاده اسماعیل وبی بی حوروبی بی نور،امامزاده شاه حیدروامامزاده شعیب ) میباشد  و اماکن  سیاحتی این شهرستان عبارتند ازرودخانه  تنگاب تنگ خرقه  ، تنگ هایقر،چشمه حنیفقان (چهل چشمه) ، رودخانه  کنارسیاه ، چشمه زنجیران ، تنگ رودبال ، دانال بهشت خرقه جنگلهای  طبیعی دشت موک ودشت کل .
روستای بایگان :
روستای بایگان در ۱۵ کیلومتری جنوب غربی شهر فیروزآباد فارس واقع است. این روستا براساس سرشماری سال ۱۳۷۵, ۴۷۳ خانوار و ۲۵۱۵ نفر جمعیت دارد.
ساخت فعل در گویش مردم این روستا، هم صورت تحول یافته فارسی میانه جنوب غربی است و هم همانندیِ محسوسی با این زبان دارد و هم دارای تحول درونی خاص خود می باشد.
قلعه سهراب
قلعه سهراب
در درجه عرض جغرافیائی اعشاری: ۲۷.۵۱۰۴
طول جغرافیایی در درجه اعشاری: ۵۳.۲۶۰۵
(در عرض جغرافیایی درجه ، دقیقه ، و ثانیه: ۲۷ درجه ۳۰ ’۳۷”
(  طول به درجه ، دقیقه ، و ثانیه: ۵۳ ° ۱۵ ’۳۸”


اشتراک گذاری :  |   |   |   |   |   | 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.