صعود به قله گشتاسب جمعه 96/10/29
گزارش برنامه صعود به قله گشتاسب سروستان
کوهنوردان ردپاطبق قرار قبلی ساعت شش بامداد روز جمعه 29/10/96 با یک دستگاه مینی بوس بسمت سروستان حرکت کردند . درساعت 7:15 گروه به شهرستان کوهنجان سروستان رسیدند.درآنجاراهنماهای صعود سوار بر مینی بوس شدند و به گروه ملحق شدند. مینی بوس از جاده اصلی خارج شد و بسمت دره حشی درجاده خاکی مسیر را ادامه داد .تنگ حشی (نام حشی از حیوانات وحشی آن زمان گرفته شده) .کوهنجان تا تنگ حشی حدود 17 کیلومتر جاده خاکی دارد. سپس مینی بوس توقف کردوادامه مسیربصورت پیاده ومسیر پیمایش از لایه زیره ای بود نام لایه زیره ای به لحاظ وجود پوشش زیره سیاه در منطقه می باشد در مسیر یکی دو مورد دست به سنگ داشت که زیاد سخت نبود پس از طی مسیر حدود ساعت 10:30 گروه جهت صبحانه توقف داشت. صبحانه روی بالای یال تنگ بره در مسیر پیمایش صرف شد. ادامه حرکت تا چشمه اول بنام چشمه آب کوهنجانی بود ساعت 11:15 دقیقه . در راه در جاهایی برف کمی نشسته بود و هوا نسبتا سرد بود.در طی پیمایش مسیر، راهنما از منطقه و پوشش گیاهی و مردم آنجا صحبت میکرد . درختی بنام وول در آنجاست که در قدیم مردم محلی از کوه بالا میرفتند و بوسیله چهارپا ، چوبهای درخت را جمع آوری میکردند و پایین می آوردند که از آن جهت ساخت خانه و بعنوان شاه تیر ساختمان استفاده میکردند و مابقی ساختمان را از چوب درختان معمولی می ساختند بدلیل اینکه چوب این درخت بسیار مستحکم بوده و حتی ذغال آن نیز بسیار مرغوب می باشد. همچنین این درختان در مقابل صاعقه بسیار آسیب پذیر هستند و سریع آتش میگیرند. چوب آن درخت خاصیتی شبیه گوگرد دارد که حتی در قدیم از آن در ساخت باروت نیز استفاده میکردند.
در این کوه ایام عید گیاه دمبل بسیار فراوان است و مردم جهت تفریح و برداشت دمبل به این منطقه سفر میکنند . گیاه دیگری بنام شکروک است که بومیان منطقه از آن جهت درمان سرماخوردگی و سرفه استفاده می کنند.
آویشن پهن و آویشن باریک و چای کوهی نیز در این جا رشد میکند که منبع درآمد مردم محلی می باشد.
کمی بعد محلی در کوه بود مانند جانپناه که در شب برای دوسه نفر میشد استفاده کرد. چشمه دوم نیز بنام آب بلرز (رز به معنی انگور) در همانجا واقع بود اما آب زیادی نداشت و قابل استفاده نبود. مسیر پیمایش مستقیم رفتیم تا قله گشتاسب که محلی ها بنام شاه گوشتازی می شناسند.
ارتفاع قله 2850 متر است.
نام کوه گشتاسب (گوشتاز از زبان محلی ها) از دوره ساسانیان برگرفته شده در حدود 1500 سال قبل یکی از نوادگان ساسانی بنام گشتاسب در این منطقه کاخی عظیم بنا کرده و بسیار قدرتمند بوده و سربازان بسیاری داشته. در فصل تابستان که هوا خنک میشد گشتاسب در کاخی که در ارتفاعات آنجا بنا کرده بود اقامت داشت نام این قله از آن روی گذاشته شده است.
در بالای قله جایی شبیه باند فرود هلیکوپتر بود فضایی جهت فرود اظطراری هلیکوپتر بر روی قله وجود دارد که هلال احمر میتواند در مواقع ضروری از آن استفاده کند چون بلندترین قله است.
گروه پس از گرفتن عکس در بالای قله بسمت پایین حرکت کردندودرساعت 2:45 بالای کل ریزال سپیداررسیدو ناهار بالای کل ریزال سپیدار صرف شد طبق صحبتهای سرپرست با راهنما تصمیم بر آن شد که ادامه راه از مسیر شن اسکی باشد .
مسیرشن اسکی مسیر کوتاهتری بود و زودتر به پایین میرسیدیم اما سنگریزه های فراوان داشت و پایین آمدن از آن قدری دشوار بود بدین جهت احتیاط بیشتری می طلبید.
مسیر ادامه داشت تا گود پوشتری (پوشتری نام گونه درختی است در منطقه) سپس به چشمه آب سپیدار رسیدیم این چشمه در اصل چاه بوده که روی آن پوشیده اند و یک لوله گذاشته اند که آب از داخل لوله در جایی مانند حوضچه سرازیر میشود ضمنا قابل ذکر است که آب آن آشامیدنی است.
گروه سریعا به ادامه مسیر پرداخت در نهایت در اواخر مسیر به تاریکی هوا برخورد و تمام اعضاء گروه در کمال صحت و سلامت درساعت18به مینی بوس رسیدند.
گزارش :خدیجه قائدی