اقلید:
شهرستان اقلید در شمال استان فارس قرار گرفته و با 7200 کیلومتر مربع مساحت شهرستان و 6825 کیلومتر مربع مساحت خود شهر ، به طول جغرافیایی 52 درجه و 42 دقیقه و عرض 30 درجه و55 دقیقه در فاصله270 کیلومتری شیراز، 250کیلومتری اصفهان ،210 کیلومتری یزد و 180 کیلومتری یاسوج واقع شده است .
اقلید در لغت به معنای کلید است و در قدیم به دلیل زیادی غلات و سایر مایحتاج قشونها و وجود برجهای فراوان بر روی کوههای اطراف اقلید که این شهر را به سان دژی مستحکم و فتح نشدنی قرار داده بود و همچنین به این خاطر که راه قدیم شیراز از روی اقلید بوده است ، به کلید فارس مشهور شده. در واقع کلید فتح استان فارس.
اقلید منطقه ای خوش آب و هوا که چشمه سارهای متعدد طبیعتی زیبا برای این شهر ایجاد کرده است . جمعیت این شهرستان افزون بر 120 هزار نفر و ارتفاع متوسط آن 2230 متر می باشد .
کوه بل:
در ادامه سلسبه کوههای زاگرس خشک به رشته کوه سفید کوه در شهرستان اقلید می رسیم که این رشته کوه غرب ، جنوب و شرق اقلید را در بر گرفته است و بلندترین قله آن بنام بل با 4050 متر ارتفاع از سطح دریا واقع در 14 کیلومتری جنوب شهر اقلید به طول جغرافیایی 52 درجه و 45 دقیقه و عرض 30 درجه و47 دقیقه و بلندترین قله در استان فارس می باشد و هر ساله تعدادزیادی از کوهنوردان و دوستداران طبیعت از سراسر کشور و بعضی کشورهای خارجی ضمن بازدید از طبیعت زیبا و چشمه سارهای فراوان آن ، به ارتفاعات این شهرستان بخصوص قله بل صعود می نمایند .
از ارتفاعات دیگر شهرستان اقلید :
بر آفتاب ( 3514) ، سلمه کوه ( 3494) هیجدره کوه ( 3400 ) کوه سیب ( 3363)موسی خان ( 3338) خرمن کوه 3239 سبر 3221و…
پوشش گیاهی این منطقه شامل ارژن ، گون ، آویشن ، جاشیر ، کما ، بیلهر ، درمنه ، کتیرا ، پیاز کوهی ، قارچ و… می باشد .
برخی از مناطق دیدنی و زیبای این شهرستان عبارتند از : آبشار تنگ براق ، قدمگاه سده ، گور بهرام آسپاس ، تفرجگاه امامزاده سید محمد کافتر ، دریاچه کافتر ، چشمه بالنگان سده ، پارک انقلاب ، چشمه رسول ا… ، زبیده خاتون ، باغ ضرغامی ، آب اشک بازبچه ، چال بابا شاه ، چشمه شیرین در خسرو شیرین و…
مسیرهای اصلی صعود به قله بل :
1- دره لایشکفت ( غربی )
2- دره زمستانه (شمال غربی )
3- دره ریواس ( شما لی )
4- چشمه لگنی ( شمال شرقی )
5- باغ ضرغامی ( شرقی )
6- دره سبز ( جنوبی )
7- دره قبله ( جنوب غربی )
دره لایشکفت : مسیر مناسب و مال رو جهت صعودهای تابستانی و زمستانی است که از ابتدای سرد آب شروع شده و به پناهگاه منتهی می شود.دیواره ای 80 متری در این دره وجود دارد که با داشتن تجهیزات صخره نوردی قابل صعود می باشد .
دره زمستانه : صعب العبور می باشد و نیاز به امکانات بیشتری جهت صعود دارد ؛ معمولاً تابستان از این مسیر صعود می کنند و دارای گیاهان متعدد و متنوع می باشد .
دره ریواس : مسیر بسیار زیبا که به علت فراوانی گیاه ریواس به این نام معروف شده است .
چشمه لنگی : از ابتدای گردنه عصاری و چشمه لنگی شروع و به قله منتهی می شود .
باغ ضرغامی : مسیر طولانی که از باغ و چشمه ضرغامی شروع و در انتها به قله ختم می شود .
دره سبز: مسیری نسبتاً طولانی که از دشت نخود زار شروع و به پناهگاه منتهی می شود.
دره قبله : مسیری نسبتاً مناسب جهت صعود زمستانی می باشد که از ابتدای سرداب شروع می شود و به پناهگاه می رسد .