بدن برخی از افراد بوی ناخوشایندی دارد که باعث ناراحتی و آزار دیگران می شود. بخصوص در فصل گرما که تعرق بدن زیاد است.البته بوی بدن هم بدون علت نیست. عرقی که در سطح پوست بدن ایجاد می شود می تواند عامل بوی بد بدن شما باشد.معمولا عرق بوی بدیندارد ولی اگر مدتی روی پوست باقی بماند باکتری هایی که به طور طبیعی روی پوست وجود دارند در اثر فعل و انفعالات شیمیایی باعث ایجاد بوی بد و ناخوشایند می شوند.

بدن بیشتر افراد با حمام نکردن به قدر کافی ، بو می گیرد. وقتی قطره عرق به سطح پوست تمیز می رسد، در ابتدا بو نمی دهد ولی بعد از اینکه باکتری ها یا قارچ های موجود در سطح پوست، چربی های عرق را تجزیه کردند، عرق بو می گیرد. بیشتر غدد عرق، چربی ندارند ولی غدد عرق اطراف سینه ها، اندام های جنسی و زیر بغل، عرقی تولید می کنند که چربی دارد.

بیشتر مردم برای جلوگیری از ایجاد بوی بَدِ بدن، به طور مرتب دوش می گیرند تا تعداد باکتری های موجود در سطح پوست را کاهش دهند.
البته عرق برخی از نواحی پوست مثل زیر بغل و اندام تناسلی بیشتر بوی بد می دهد. چون غدد عرق این نواحی عملکرد متفاوتی دارند. این غدد مواد پروتئینی و چربی تولید نموده که باکتری های سطح پوست از این مواد تغذیه می کنند. اما عرق نقاط دیگر بدن بیشتر دارای نمک می باشد و باکتری ها براحتی نمی توانند از آن تغذیه کنند.
بنابراین بوی مناطق دیگر بدن از زیر بغل و اندام تناسلی کمتر است. پاها هم ممکن است بوی بد ایجاد کنند البته رعایت بهداشت پاها ، جوراب و کفشها در بوی بد آن تاثیر بسزایی دارد. در صورتی که پاها مدت زیادی داخل کفش و جوراب باشند عرق کرده و باعث می شوند قارچ و باکتری در پاها رشد و نمو کند و این خود عامل بوی بد پا است.

بررسی مشکل :

اگر بدنتان بویی زننده و انزجارآور از خود متصاعد می کند، اصلاً نگران نباشید. راه های بسیاری برای رفع این مشکل پیش روی شماست. اولین کاری که باید بکنید این است که علت و سبب این بوی بد را کشف کنید و بعد می توانید برحسب آن از روش های درمانی ویژه استفاده کنید. اگر دیدید که با روش های معمول مشکلتان برطرف نشد، تردید نکنید، حتماً به پزشک مراجعه کنید تا به شما در این زمینه کمک کند

مردم معمولا بوی بدن را در ارتباط با عرق می‌دانند. اما عرق کردن به تنهایی نمی‌تواند بو تولید کند.

عرق چیزی جزب آب و نمک نیست که از غده‌های تعرق برای کنترل دمای بدن ترشح می‌شود. باکتریهای روی پوست فرد می‌توانند با عرق بدن ترکیب شده و بوی نا مطبوع تولید کنند.

بوی بدن حتما گاهی اوقات می‌تواند نشانه‌ مشکلات مهمتر پزشکی باشد. وقتی کسی از بوی بدن خود شکایت دارد، پزشک به اطلاعات بیشتری برای حل این مشکل نیاز دارد.

برخی از سوالاتی که پزشک مربوطه ممکن است در این موارد از شما بپرسد عبارتند از: چه وقت تولید بوی بدن شروع می‌شود؟ آیا می‌توانید درباره آن توضیح دهید؟ این بو ظاهرا از کدام قسمت بدن ناشی می‌شود؟

( مانند تمام بدن، تنفس، زیر بغل، ادار یا اندامهای تناسلی) آیا این بو دائمی است یا در زمانهای خاصی بروز می‌کند؟ آیا عاملی وجود دارد که تولید آن را کمتر یا تشدید کند؟ یا در خانواده سابقه این مشکل را دارید؟ چه روشهای طبی برای درمان آن به کار گرفته‌اید؟ (اگر اینطور است) از چه داروهای شیمیایی، گیاهی، یا روش دیگری برای معالجه‌ آن استفاده می‌کنید؟ آیا هیچ علائم دیگری نیز به همراه آن دارید؟

عوامل پیدایش بوی بد بدن

دلایل بروز بوی نامطبوع بدن شامل داروها، مواد سمی یا مواد گیاهی از قبیل الکل، سم آرسنیک، سم کیانید یا کشیدن سیگار، خوردن برخی مواد خاص مثل پیاز باشد که باعث بروز بوی بدن دهان می‌شود و در متابولیسم اختلال ایجاد می‌کند.

همچنین عفونتهایی از قبیل عفونتهای ریوی، عفونتهای پوستی، عفونتهای مهبل، بیماریهای مقاربتی یا عفونت مجاری اداری میتوانند باعث بروز این بوی نا مطبوع شوند.

به این ترتیب در محل عفونت بوی بد تولید می‌شود. برای مثال عفونت ریه باعث بوی بد دهان می‌شود، نقص در فعالیت کبد و کلیه‌ها، حالت‌های روانی خاص که فرد تصور می‌کند تمام بدنش بوی نامطبوع تولید می‌کند در حالی که این گونه نیست، مشکلات دهان و دندان مانند، بیماریهای لثه، دندان و پوسیدگی دندانی و یا عفونت و التهاب لثه‌ها همگی بوی نامطبوع دهان را ایجاد می‌کنند.

از سوی دیگر تومورها و سرطان‌ها نیز ممکن است باعث بروز بوی نا مطبوع در اطراف تومور شوند. برای مثال، تومورهای دهان یا معده باعث بوی بد دهان می‌شوند. سرطان لوله رحم باعث ترشحات بد بو می‌شوند.

نحوه‌ پیشگیری از بروز این حالت مربوط به علت بروز آن است. برای مثال جلوگیری از مصرف داروها یا مواد سمی می‌تواند از تولید بوی نا مطبوع پیشگیری کند.

مصرف داروهای تجویز شده و کنترل میزان قند خون در منزل یک روش پیشگیری به ویژه برای افراد مبتلا به دیابت غیر قابل کنترل است.

حمام نکردن:

یکی از دلایل عمده در پیدایش این بوی بد این است که به میزان کافی حمام نمی کنیم. البته فقط شستشوی بدن کافی نیست، پاکی و نظافت لباسها نیز در این مسئله موثر هستند. انواع بخصوصی از پارچه ها مثل پارچه های نخی، بوی بد را سریعتر جذب می کنند.
عرق کردن:

بدن برخی افراد بوی تندتری دارد، به این دلیل که بیشتر عرق می کنند. دلیل آن می تواند استرس یا فعالیت جسمی بیش از اندازه باشد. این روزها استرس عامل رایج تری است. توقعات بالا، برنامه های فشرده ی کاری، و…همه و همه اضطرابی بیش از حد نرمال بر بدن وارد می کنند، که باعث عرق کردن بیشتر می شود.
عرق کودکان معمولاً بوی بد نمی گیرد، به این خاطر که عرق آپوکرین ترشح نمی کنند. از اینرو باکتری ها نمی توانند با چیزی فعل و انفعال داشته باشند. با بالا رفتن میزان تِستوسترون بدن در دوران بلوغ، آپوکرین نیز ترشح می شود.
تغذیه:

خوردن برخی از غذاها نیز می تواند بر بوی بدن شما تاثیرگذار باشد. غذاهای تند و تلخ، با بوهایی نافذ معمولاً تاثیری منفی بر بوی بدن دارند. سیر، زیره، و کاری نمونه هایی از آن هستند.
کمبود روی نیز می تواند در ایجاد بوی بد بدنتان موثر باشد. به این دلیل که این ماده به دفع سمومات بدن کمک می کند. همچنین عدم توازن قند و کافئین بدن نیز عواملی تاثیرگذار در میزان عرق بدن هستند.
مشکلات جسمی:

برخی از بوهای زننده بدن می تواند ناشی از بیماری ها یا مشکلات جسمی باشد. دیابت، بیماری های کبدی و… انواعی از این مشکلات جسمی هستند.

مراجعه‌ منظم به دندانپزشک و مسواک کردن منظم دندانها با خمیر دندان مناسب که از بروز بیماریهای دهان و دندان جلوگیری می‌کند.

نقش پزشک در این زمینه اطمینان از این امر است که فرد مشکل یا بیماری خاصی ندارد. تشخیص علت بروز بوی بدن با مراجعه به تاریخچه‌ پزشکی و آزمایشات فیزیکی صورت می‌گیرد.

در برخی موارد خاص آزمایشات بیشتر مورد نیاز خواهد بود. موارد ناشی از عفونتها معمولا با درمان آن عفونت برطرف می‌شوند و معمولا اثرات جانبی بلند مدت ندارند.

بوی بد بدن مسری نیست و به دیگران منتقل نمی‌شود. البته اگر علت بروز این حالت عفونت خاصی باشد آن عفونت می‌تواند مسری باشد که از آن جمله می‌توان به عفونتهای بیماریهای مقاربتی اشاره کرد.

حالتهای وراثتی نیز ممکن است به طور ژنتیکی از والدین به فرزندانشان منتقل شود. از مهمترین روشهای درمان این حالت شست‌وشوی روزانه با آب و صابون است.

گاهی اوقات ممکن است فرد از دئودورانت و اسپری خاص برای جلوگیری از تعرق استفاده کند. داشتن یک رژیم غذایی مناسب نیز در برخی موارد توصیه می‌شود. در مورد بیماریهای مولد بوی نامطبوع درمان بیماری تحت نظر پزشک توصیه می‌شود.

در مورد اثرات جانبی بیماری باید گفت، که این امر با نوع درمان در ارتباط است؛ برای مثال برخی افراد نسبت به برخی اسپریهای بدن حساسیت پوستی دارند.

برخی آنتی بیوتیکها نیز ممکن است باعث بروز حساسیتهای آلرژیک یا مشکلات معده شود. در موارد جراحی نیز خطر خونریزی و عفونت وجود دارد
بوی بد بدن ممکن است به دلیل نوع رژیم غذایی هم باشد. فعل و انفعالات شیمیایی که روی موادغذایی انجام می شود با تعریق بدن از طریق سطح پوست دفع می شود. موادی مانند انواع ادویه جات که در غذاها از آن استفاده می شود ، سیر و دیگر ادویجات که بوی زیادی دارند عامل دیگری در ایجاد بوی بد بدن است.
عرق بدن در کودکان بندرت بوی بد می دهد چون غدد عرقی ناحیه زیربغل و اندام تناسلی تا قبل از سن بلوغ فعال نمی شود ولی اگر کودکان دیر به حمام بروند و یا بهداشت را رعایت نکنند ممکن است بدنشان بوی بد داده و حتی این بو شدیدتر هم بشود.

در سن بلوغ ترشح غدد عرق نواحی زیر بغل و اندام تناسلی با فعالیت هورمون ها بیشتر شده و چربی نیز در سطح پوست و در این نواحی بیشتر تولید می شود. البته اگر بهداشت رعایت نشود بوی بد بدن به عنوان یک مشکل جدی بسیار آزاردهنده خواهد بود. بوی بد بدن در هوای گرم و مرطوب بیشتر است. این مساله در بین افراد متفاوت است. معمولا بوی بدن بعد از دوش گرفتن از بین می رود ولی اگر به نظافت لباس ها اهمیت نداده و آنها را زود به زود تعویض نکنید و نشویید عرق شما که روی لباس باقی مانده است در اثر باکتری ها تبدیل به بوی بسیار بد و زننده ای می شود که برای اطرافیان شما ناخوشایند است. بیشتر مردم به راحتی بوی بد بدن را تشخیص می دهند. مگر افرادی که بدن خودشان بو می دهد ، در واقع این نوع از افراد به بوی ناخوشایند بدنشان عادت کرده اند و در نتیجه به بوی آن توجه چندانی ندارند. درمان بوی بد بدن خیلی ساده است.
تماس با انواع آلاینده هائی که در هوا , غذا وخانه وجود دارند… طوری که کبد و کلیه وروده ها قادر به دفع آنها نباشند
نارسائی هر کدام از ارگانهای ذکر شده مثل کبد , کلیه و دستگاه گوارش
یبوست – کمبود منیزیوم و روی – مصرف زیاد گوشت – رژیم های گیاه خواری
عدم توانائی در هضم بعضی غذا ها مثل ماهی , تخم مرغ ,بعضی سبزی ها
بعضی نوشیدنی ها و بعضی غذاها اختصاصا باعث این قبیل مشکلات می شوند مثل : سیر پیاز زرد چوبه و بعضی غذاهای تند قهوه الکل . مرغ و جوجه های سرخ شده ممکن است حاوی چربی هایی باشند که ایجاد بو کنند
کمبودن قند خون- بیماری کبدی – دیابت – انگل – یائسگی – و وجود استرس از علل دیگر هستند
بوی بد بدن چگونه ایجاد می شود ؟

بوی بدن از ترکیب عرق و باکتری حاصل می شود. البته عرق به نوبه ی خود کاملاً بیبوست. این باکتری است که با عرق بدن مخلوط شده و چنین بوی زننده ای را به وجود می آورد.
بدن ما دو نوع عرق آپوکرین و اِکرین ترشح می کند. عرق اِکرین برای پایین آوردن درجه حرارت بدن ما، مثلاً هنگام ورزش یا زمانی که هوا خیلی گرم است، کاربرد دارد. این نوع عرق در همه ی قسمت های بدن به طور یکنواخت ترشح می شود و بی بوست.
آپوکرین نوع ویژه ای از ترشحات بدن است که در محل های مخصوصی مثل زیر بغل، کشاله های ران، دست ها، و پاها ایجاد می شود. این نوع عرق است که دلیل پیدایش آن بوی تند و زننده است ولی این هم مثل اِکرین کاملاً بی بوست و حاوی چربی و پروتئین است.

چرا عرق آپوکرین چنین بوی زننده ای از بدن ما ایجاد می کند؟
باکتری هایی روی بدن ما وجود دارد که از عرق آپوکرین تغذیه می کنند. وقتی این عرق را مصرف کرد، همان کاری که سایر موجودات زنده پس از غذا خوردن انجام می دهند، از او نیز سر می زند. بله، غذا را دفع می کند. و این بوی زننده و منزجر کننده از اینجا ناشی می شود.
در واقع، باکتری ها عمل دفع غذا را دقیقاً مثل ما انجام نمی دهند—آنها پیوندهای شیمیایی را می شکنند. اما از عرق ما تغذیه می کنند و همین باعث بوی بد و چندش آور می شود.

برای رفع بوی بد بدن بهتر است این کارها را انجام دهید :
بهتر است کسانی که بدنشان بو می دهد روزی یکبار به حمام رفته و دوش بگیرند. البته کسانی که به سن بلوغ رسیده اند می توانند با وجود دوش گرفتن از اسپری های بدن و خوشبو کننده ها استفاده کنند که عرق بدنشان را کاهش دهد. البته بچه هایی که به سن بلوغ رسیده اند بندرت به این نوع خوشبوکننده ها نیاز دارند. لباس هایتان را نیز باید هر روز عوض کنید و آنها را بشویید. بخصوص در هوای گرم و مرطوب. لباس هایتان باید خشک باشد ، چون باکتری ها در محیط مرطوب رشد می کنند و باعث بوی بدن می شوند.
پاهایتان را مرتبا بشویید و کاملا خشک کنید. از پوشیدن کفشهای بدون منفذ و رو بسته بخصوص در فصل گرما خودداری کنید (مانند کفشهای ورزشی) بهتر است صندل بپوشید. از جوراب های نخی استفاده کنید و از خوردن غذاهای پر ادویه نیز خودداری کنید. درمان بوی بد بدن جز رعایت بهداشت فردی نیاز به تشخیص پزشکی ندارد ولی اگر این مشکل با وجود رعایت کردن نکات ذکر شده ادامه داشت بهتر است عقیده یک پزشک را نیز در این زمینه جویا شوید.

  • مدیر سایت
  • ۱۴ دی ۱۳۹۰
  • 388 بازدید

اشتراک گذاری :  |   |   |   |   |   |