اصولا يکي از مهارتهاي اوليه که هر طبيعت گردي بايد آنرا به خوبي فرا بگيرد باشد همين طريقه صحيح و موثر آتش درست کردن است. خصوصا که اين امر در فصول سرد سال که ممکن است به خاطر شرايط بد جوي،شب ماني هاي اجباري در طبيعت صورت گيرد يا اينکه به هر علتي(گرم شدن،غذاپختن،خشک کردن لباس و…)احتياج به آتش داشته داشته باشيم ،حالتي کاملا حياتي پيدا ميکند.

کليات:

ما براي روشن کردن آتش به سه عامل اساسي احتاج داريم:

1-آتش زنه:وسيله اي که ميتواند اولين شعله يا جرقه را براي توليد آتش ايجاد کند،از قبيل:کبريت-فندک-ذره بين و…

2-آتش گير:موادي هستند که به سرعت مشتعل مي شوند و ميتوان هسته اوليه آتش رابا آنها توليد کرد،از قبيل:خارو خاشاک،برگهاي خشک،کاغذ،نفت،الکل و …

 3- سوختها:موادي که اشتعال آنها هدف نهايي آتش روشن کردن است از   قبيل: چوب ،فضولات خشک حيوانات، بته و ..

قسمت اول:«آتش زنه ها»

همانطور که پيشتر گفته شد؛آتش زنه ها وسايلي هستند که اولين شعله يا جرقه را براي توليد آتش ايجاد مي کنند.که فندک و کبريت معمولي ترين نوع اين وسايل هستند.

1-فندکها:

اگر توجه کرده باشيد انواع و اقسام فندک با مکانيزمهاي مختلف در بازار موجود ميباشد ولي انواعي که به کار بحث ما مي آيند از اين قرارند:

1-بهترين نوع فندکي که مي توان از آن در طبيعت و شرايط بد جوي استفاده کرد از نوعي هست که به فندک المنتي مشهور هست .اين فندکها به خاطر خاصيت ضد باد بودنشان از کارايي بسيار خوبي در طبيعت برخوردارند و لي بايد در اسفاده از آنها اين نکته را هميشه به خاطر سپرد که:مصرف سوخت اين فندکها بسيار بالاست و حتما بعد از چند بار استفاده بايد شارژ مجدد شوند.

2-فندکهاي موسوم به که از سوخت مايع استفاده مي کنندالبته به شرطي که از انواع مرغوب آنها استفاده شود.

توجه:استفاده از فندکهاي معمولي گازي مخصوصا نوع موسوم به مگنتي به خاطرعدم کارايي در هواي بادي به هيچ وجه توصيه نميشود.

2-کبريت:

مشخصات يک کبريت خوب:

1-داراي چوب بلند باشد.

2-گوگرد سر آن زياد باشد.

کبريت متداولترين نوع آتشزنه هست ولي حساسيت آن به رطوبت بزرگترين نقطه ضعف آن مي باشد.پس هميشه يادمان باشد که حداقل يک بسته کبريت را در خشکترين جاي ممکن قرار دهيم به طوري که مطمئن باشيم اگر وسايلمان ساعتها در زير باران يا در معرض رطوبت قرار گيرد،کبريتها از خيسي در امانند!

اصولا نگه داري کبريت در لباس توصيه نميشود چرا که حتي اگر رطوبت بيرون نتواند آن را خراب کند،رطوبت داخل خود لباس که ناشي از عمل تعرق است،ممکن است سبب خيسي آن گردد.

حال ببينيم چگونه مي توانيم يک کبريت ضد آب داشته باشيم:

براي ضد آب کردن کبريت دو روش را مورد بحث قرار مي دهيم:

روش اول :ضد آب کردن تک تک چوب کبريت ها که با غوطه ور کردن آنها در پارافين مايع حاصل ميشود.که البته خودم به اين روش اعتقاد چنداني ندارم زيرا در اين حالت کبريتها در هواي سرد به خوبي روشن نميشوند و پارافين موجود در سر آنها سبب خرابي سمباده کبريت مي شود. اگر از اين روش استفاده مي کنيد براي رفع اين عيب حتما يادتان باشد قبل از کبريت کشيدن حتما پارافين موجود در سر کبريت را جدا کنيد و سپس کبريت بکشيد!

روش دوم :ساختن يک قوطي کبرين ضد باد

براي اين کار به يک قوطي خالي فيلم ،يک شمع،مقداري پنبه  و مقداري چسب برق احتياج داريم.

يک قوطي خالي فيلم تقريبا گنجايش يک بسته کبريت پر را دارد.

در چيدن کبريتها در داخل قوطي به اين روش عمل کنيد:

1-يک لايه نازک پنبه در ته قوطي قرار دهيد؛اين لايه پنبه اي مانند محافظي سر هاي گوگردي چوبها را در بر ميگيرد و مانع سايش آتها به هم مي شود.

2-دو کاغذ سمباده کبريت را هم ببريد و در داخل قوطي قرار دهيد.

3-کبريتها را طوري بچينيد که که سرهاي گوگردي آنها در کف قوطي و بر روي پنبه قرار گيرد؛اين نحوه چيدن به اين خاطر است که در هنگام استفاده اگر با دست خيس مجبور به برداشتن کبريت بشويم رطوبت دست باعث خيسي سر گوگردي نشود.

4-کبريتها را به طور متراکم کنار هم بچينيد به طوري که جاي بازي نداشته باشد،البته نه آنقدر که سبب شکستگي سر هاي گوگرديشان شود.

5-اگر طول چوب کبريتها کمتر از طول قوطي بود روي آنها يک گلوله پنبه اي قرار دهيد تا بعد از بستن درقوطي نتوانند از جاي خود تکان بخورند و بر روي هم بلغزند.

6-بعد از اينکه از کاملا بسته شدن در قوطي مطمئن شديد ور در قوطي را کاملا با پارافين مذاب آب بندي کنيد براي اينکار ميتوانيد از يک شمع روشن استفاده کنيد.

7-خيلي سريع تا پارافين کاملا نبسته،با استفاده از چسب برق درو در قوطي را 6-5 دور محکم چسب بپيچيد.

از مزاياي اين قوطي اين است که حتي اگر داخل آب بيفتد بر روي آن شناور ميماند و کبريتهاي داخل آن از رطوبت مصون مي باشند.

توجه:از اين کبريت در مواقع کاملا اضطراري استفاده نماييد و در حالت عادي از ديگر کبريتهايي که بايد حتما به همراه داشته باشيد استفاده کنيد. 

نکته :ر شرايطي که باد ميوزد و کبريت روشن کردن مشکل است ميتوان به جاي يک کبريت از چند کبريت استفاده کرد به اين ترتيب که کبريتها را طوري بگيريد که سر کبريت  دوم مماس بر انتهاي گوگرد کبريت اولي باشد (به شکل پله) و سپس کبريت بکشيد.

كارگروه برنامه ريزي و تحقيق : احمدي


اشتراک گذاری :  |   |   |   |   |   |