اين كوه در منطقه دشت ارژن قرار دارد. اين كوه از آن دسته كوه هايي است كه در زمستان پوشيده از برف مي باشد . روستای عبدویی شمال شرقی کازرون در میان رشته کوه هایی قرار گرفته است که قله یکی از آنها «چنگ» نام دارد که تقریباً در 7 کیلومتری روستای عبدویی است.

 

روستای عبدویی شمال شرقی کازرون در میان رشته کوه هایی قرار گرفته است که قله یکی از آنها «چنگ» نام دارد که تقریباً در 7 کیلومتری روستای عبدویی است. در نزدیکی قله چنگ، چاهی به عرض 2 تا 3 متر و عمق 10 تا 12متر وجود دارد که به جهت انبار کردن و ذخیره کردن برف در آن به «چاه برفی» مشهور شده است. شکل طبیعی چاه طوری است که کمتر در معرض تابش آفتاب قرار می گیرد و این مکان تقریباً در چنین محیطی که اشعه تابناک آفتاب همه جا را می گیرد استثناست. این ویژگی موجب شده که برف زمستانی انبار شده در داخل چاه، تا اواخر شهریور ماه و در بعضی سال ها تا آخر سال باقی بماند.

از منطقه دشت ارژن بايد حدود 5 كيلومتر بايد گذشت تا به محل مورد نظر براي صعود برسيم . براي صعود چند مسير دارد :

1-مسيري كه يك روزه و داراي شيب زيادي است . اما نسبت به مسيرهاي ديگر كوتاه تر است .
2-مسيري كه كوهپيمايي است و با شيب بسيار كم .، اما مسير طولاني تر است تا به خط الراس چاه برفي برسيم .
پوشش گياهي : درخت ارژن – درختچه كيكم ( درختچه هايي مثل درخت بنه )- درخت بلوط-درخت بنه-گل خنگ –
از نظر چشمه اين قسمت داراي چشمه هاي زيادي اما در فصل زمستان همه اين چشمه ها يخ زده است . اما آب زا هايي وجود دارد.
آب زا چيست ؟ كوه از خود قطره هاي آبي بيرون ميريزد كه فقط در حد خيس شدن زمين است كه در زبان محلي به آن ( اوزا ) مي گويند.
ارتفاع كوه چاه برفي حدود 3400 متر است .
سنگ هاي اين كوه آهكي است اما قسمتي از اين كوه حالت گچي دارد و رنگ آن سبز بسيار كم رنگ است .

حیات وحش منطقه:

شکل گیری اکوسیستم های مختلف  در محدوده ذخیره گاه زیست کره ای ارژن و پریشان وجود  زیستگاه های تالابی  ارژن و پریشان ارتفاعات چاه برفی کوه پهن  فامر و اراضی دشتی موجود در بین این ارتفاعات  و همچنین پوشش جنگلی  انبوه منطقه  زیستگاه های متنوعی را ایجاد میکند  اگر چه گونه های ارزشمند نظیر شیر ایرانی  و اهو در این منطقه منقرض شده است  اما تنوع گونه های جانوری خصوصا پرندگان مهاجر  که در این منطقه زاد اور ی میکنند وجود 48 گونه پستاندار  که 11 گونه از ان در فهرست سرخ ای یو سی ان و 6 گونه ان در کنوانسیون سی ای تی ای اس ثبت گردید  به همراه 203 گونه پرنده  که 11 گونه ان در فهرست سرخ ای یو سی ان و 24 گونه ان در کنوانسیون سی ای تی ای سی قید شده و همچنین شناسایی 370 گونه خزنده 3 گونه دوزیست  و 10 گونه ماهی همگی نشان از تنوع زیستی بالا  و ارزش های غیر قابل انکار  این منطقه است  از منطقه گونه های جانوری منطقه میتوان به خرس قهوه ای-  پلنگ- گراز- گربه جنگلی- سنجاب ایرانی-  گوزن زرد ایرانی  و پرندگانی نظیر پلیکان پا خاکستری- تنجه- انقوت- کفچه نوک- انواع اردک ها- درنا و غاز خاکستری اشاره کرد.

پوشش گیاهی منطقه:

این منطقه رویشگاهی بینابینی (اکوتون)بوده و دارای طیف وسیع رویشی میباشد گیاهان با فرم خاص رویشی  در نقاط دشتی و مرتفع چشم انداز های بدیعی را  به وجود اورده است . 407 گونه گیاهی در 11 واحد رویشی مختلف و 36 گونه از گیاهان منطقه  که در فهرست سرخ  قرار دارد نشان از تنوع گیاهی و ارزشهای حفاظتی گیاهان منطقه دارد از این تعداد 37 گونه اندمیک منطقه و یک گونه اندمیک ایران  میباشد.

جاذبه های تاریخی منطقه:

جاده قدیمی شیراز- بوشهر معروف به کتل پیرزن که هنوز قابل استفاده میباشد و در برخی از نقاط ان جاده به شکل زیبایی بر روی پرتگا ها  طراحی شده است  وجود امامزاده و اتباع متبرکه موجود در ان منطقه از جمله امامزاده عبدالله (دشت برم)  امامزاده پیر ابوالحسن در روستای ابوالحسنی امامزاده پیر بنکی در جاده کتل پیرزن و امامزاده بی بی حوری در شرق تالاب پریشان   دامنه کوه عربان  کاروان سرای قدیمی میان کتل حجاری  های دوران ساسانی در پل ابگینه و قبرستان  فدیمی میان کتل از دیگر جاذبه های این منطقه میباشد.

 

چشم انداز های بدیع و دیدنی:

درختان بلوط ارتفاعات میانکل و دشت برم گونه ی غالب این منطقه بوده و در فصل بهار منظره ی بسیار بدیع از جنگل های زاگرس  را به معرض  دید علاقمندان میگذارد نرگس زار فامور در جنوب شرقی تالاب در فصل پاییز و در زمستان به دشتی مملو از  گلهای  نرگس تبدیل شده است  ابشار های دشت ارژن  با ارتفاعی بالغ بر 50متر  در شزق منطقه کلونی های عظیم پرنده  از گونه های  متنوع چشم انداز های بکر  دو تالاب  ارژن و پریشان کوه ها و صخره ها و دره ها ی عمیق عوارض زمین شناختی  جالب توجه و زیستگاه گوزن زرد ایرانی در میان کتل  از جذبه های این منطقه به شمار می اید.

كارگروه برنامه  ريزي و تحقيق :

احمدي 


اشتراک گذاری :  |   |   |   |   |   |