نام اين غار از روستاي بلع زار گرفته شده است.بلع زار در گويش محلي به معناي نوعي گياه به نام (ريشه مك)رشد مي كند نام گذاري شده است.
اين غار از نظر تقسيمات كشوري در استان فارس . شهرستان شيراز, بخش ارژن ,دهستان هفت برم كديان, 2كيلومتري شمال روستاي بلع زار,52 درجه و 0دقيقه و 55 ثانيه شرقي و 29 درجه و50 دقيقه و 12 ثانيه شمالي و در ارتفاع 2226 متر مي باشدروستاي بلع زار به وسيله يك جاده خاكي 1.5 كيلومتري به جاده فرعي اسفالت هفت برم در مجاورت پل رودخانه قره اغاج واقع در 4كيلومتري غرب روستاي خان زنيان قرار دارد . روستاي خان زنيان در ميانه راه اصلي شيراز _دشت ارژن واقع شده است . به عبارت ديگر جاده فرعي هفت برم از جاده اصلي شيراز_ دشت ارژن منشعب ميشود
غار بلع زار از جمله غار هاي غير اهكي است . تشكيلات سنگي كه غار در ان به وجود امده است را در اصطلاح زمين شناسي زاگرس ، منشا رسوبي دارد . اين سازند به صورت متوالي ازلايه هاي اندريت ( گچ بدون اب) ، گچ مارن ( رسوبات سنگ نشده اي متشكل از 70% اهك و 30% سيلسس ) ، ما سه سنگ و سنگ اهك تشكيل گرديده است. از نظر سن زمين شناسي سازنده كچساران به ميوسن زيرين تعلق دارد. بنا بر اين سنگ هاي رسوبي كه غار بلع زار در ان ها به وجود امده است در حدود 20 مليون سال قدمت دارد.
از نظرنحوه تشكيل ، غار بلع زار به دليل فرسايش ابي به وجود امده است. به طور دقيق تر مي توان گفت كه در مسير يك ابراهه، توده عظيمي از تشكيلات كچساران در امتداد شيب زمين به پايين لغزيده وجلوي ابراهه را سد كرده است . اين ابراهه با نفوذ در توده لغزيده مذكور ، راه خود را در درون ان باز كرده و با لا خره از ان خارج شده است. مسلما” با گذشت زمان فرسايش پيشرف كرده و راهروي زير زميني خود، طبقات مارن، اهك مارني ، گچ و اندريت را فرسوده و در ان ها غار را حفر كرده است. شيب عمومي ابراهه به طرف شمال مي باشد. بنابرين غار به طرف شمال مي باشد. بنا برين اين غار به طرف شمال عميق تر مي شود. با پيشرفت فرسايش به دليل خالي شدن زير طبقات انيدريتي و اهك مارني ، قطعات بزرگي از اين طبقات در امتداد صفحات شكستگي از سقف جدا شده و به كف ان سقوط كرده است. دقيقا” در همين محل ها تالارهاي بزرگ اين غار پديدار شده اند. در بعضي قسمت ها ، غار بسيار كم عرض و ارتفاع شده و به شكل گلو گاه با ريك در مي ايد . در قسمت هايي كه ابراهه ايجاد كننده غار از درون يك لايه ضخيم و كم شيب انيدريتي عبور مكند، غار بسيار كم عرض و پر پيچ خم مي شود. در بعضي از قسمت ها ،ابراهه لايه كچي با بلور هاي ژيپس درشت و براق را بريده و بنا برين در ديواره هاي غار به زيبيي قابل مشاهده اند . وخصوصا” به دليل جلاي شيشه اي كاني ژيپس ، اين بلورها در برابر نور چراغ قوه درخشندگي بسيار خوبي از خود نشان مي دهند. چون غار اهكي نيست، استلاكميت و استلاكتيت هاي بزرگ موجود نمي اشد. ام ميكرو استلا كميت هايي (استلا كميت هاي بسيار كوچك) از جنس لور ها ژپس در سقف بعضي از قمت هاي غار وجود دارند. دليل پيدايش ان ها چكيدن اب هاي غني يون هاي سولفات و كلسيم از سقف غار به كف غار مي باشد.
راستاي غار بلع زار شمالي ،جنوبي است.دو دهانه دارد كه مختصات دهانه جنوبي ومالي به ترتيب عبارتند از :
دهانه جنوبي غار : 52 درجه 1 دقيقه 13 ثانيه شرقي و 29 درجه 51 دقيقه 8 ثانيه شمالي و ارتفاع 2104 متر.
دهانه شمالي غار : 52درجه 1 دقيقه 20 ثا نيه شرقي و 29 درجه 51 دقيقه 29 ثانيه و ارتفاع 2084 متر.
دهانه غار جنوبي بسيار باريك و كوتاه است كه سبب مي شود فرد براي ورود به صورت سينه خيز اقدام كند . غار، طولي تقريبا” برابر 5/1كيلو متر دارد.بعد از ان گلو گاه بسيار باريك در محل دهانه جنوبي ، به طرف شمال ، عرض غار زياد مي شود . چندين تا لار در طول راهروي اصلي غار ايجاد شده اند. كه سقف بعضي از ان ها تقريبا” 4 تا 5 متر ارتفاع دارد. دو سوم طول اين غار نسبتا” عريض است. اما يك سوم شمالي ان باريك شده و چندين ابشار كوچك در طول خود دارد.دهانه شمالي نسبتا” باريك است.