طبیعت آذربایجان شرقی بهشت گردشگری   

به گزارش ايرنا، آذربايجان شرقي در چند سال اخير با معرفي جاذبه هاي گردشگري به عنوان مقصد جديد گردشگران قرار گرفته است…

و با به پايان رسيدن سال شمسي و فرا رسيدن سال نو و تعطيلات نوروزي مورد توجه مسافران نوروزي مي باشد.
اين استان با آب و هواي مناسب بهاري و جاذبه هاي تاريخي ، فرهنگي و گردشگري ناب همواره از جذابيت خاصي براي علاقمندان به حوزه گردشگري داشته است كه در اين گزارش به توصيف مهمترين آنها پرداخته شده است.

*** بنادر، درياچه و تالاب ها

استان آذربايجان شرقي به لطف همجواري با درياچه اروميه و سواحل ديدني آن، سه بندر مهم و زيباي گردشگري دارد كه مهم ترين آن بندر شرفخانه در شمال شرقي درياچه، در فاصله 49 كيلومتري صوفيان و 30 كيلومتري جنوب شبستر و 88 كيلومتري غربي تبريز واقع شده است.
اين بندر به لحاظ لجني كه در حاشيه هاي سواحل آن وجود دارد براي آب درماني و لجن درماني مورد استقبال گردشگران قرار مي گيرد.
‘آق گنبد’ و ‘رحمانلو’ دو بندر ديگر سواحل درياچه اروميه در آذربايجان شرقي هستند كه با مناظر زيبا و قايق هاي گردشگري همه ساله تعداد زيادي از گردشگران را به خود جذب مي كنند.
علاوه بر همجواري درياچه اروميه با آذربايجان شرقي، درياچه ديگري با عنوان ‘قوري گول’ در فاصله 45 كيلومتري تبريز در مسير جاده تهران- تبريز قرار دارد ، اين درياچه مثلث شكل با وسعت 240 هكتار با پستي و بلندي هايي احاطه شده است و زيستگاه مناسبي براي انواع پرندگان آبزي، به شمار مي رود و به علت نزديكي به كانون هاي شهري حايز شرايط مطلوب تفرجگاهي است.
قوري گول به دليل ويژگي هاي محيطي و زيستگاهي حيات وحش، به عنوان تالاب بين المللي به ثبت رسيده است.
علاو بر اين آذربايجان شرقي كه در منطقه كوهستاني واقع شده است به خاطر آب هاي جاري از اين كوه ها داراي ده تالاب زيبا و حيات وحش پرندگاني است كه به صورت فصلي به اين تالاب ها كوچ كرده و مناظر ديدني و منحصر به فردي خلق مي كنند.

*** چشمه هاي آب معدني

چشمه آب معدني متعددي در اين استان مي جوشد كه چند چشمه از آنها داراي شهرت زيادي مي باشد كه از آن جمله مي توان به چشمه آب معدني كندوان، تاپ تاپان و آب گرم هاي ‘متالليق’، بستان آباد، اسب فروشان و سراب اشاره كرد.
آب معدني كندوان در روستايي تاريخي و كم نظير كنداون قرار دارد كه در فاصله 22 كيلومتري جنوب اسكو در ميان دره اي باصفا و كنار رودخانه پرآبي به همين نام واقع شده است. فاصله روستاي كندوان تا تبريز 62 كيلومتر است.
چشمه آب معدني كندوان بعد از خروج از زمين در منبعي جمع مي شود و مورد استفاده قرار مي گيرد. آب چشمه خواركي است و براي درمان بيماري هاي كليوي مفيد است و به همين منظور بيماران كليوي از دور و نزديك براي درمان و استفاده از آب چشمه خود را به اين روستا مي رسانند.
چشمه تاپ تاپان نيز خواص درماني زيادي دارد و خواص درماني آن براي ازدياد گلبول هاي قرمز و تنظيم ميزان هموگلوبين خون، سهولت كار دستگاه گوارش و كمك به تغذيه و رشد ارزيابي شده است.
آب اين چشمه از دسته آب هاي معدني بيكربناته كلسيك و منيزين گازدار و آهن دار سرد است.
وجود چندين آب گرم با خاصيت هاي درماني نيز همه ساله پذيراي مسافران بسياري در آذربايجان شرقي مي باشد كه يكي از مهم ترين آب گرم هاي زيبا و خاصيت دار درماني چشمه آب گرم ‘متالليق’ مي باشد كه به دليل آب و هواي تميز اين منطقه و منظره هاي زيباي طبيعت بكر و كوه هاي سر به فلك كشيده آن منطقه جذابيت زيادي براي گردشگران دارد.
آب گرم بستان آباد نيز با مجتمع درماني مجهز خود يكي از جاذبه هاي مهم گردشگري آذربايجان شرقي به شمار مي رود كه همه ساله پذيراي گردشگران بسياري به خاطر خاصيت هاي درماني است.

*** رودخانه ها و آبشارها

رودخانه ارس كه در زبان آذري به آن ‘آراز’ مي گويند مهم ترين و پرآب ترين رودخانه شمالي آذربايجان شرقي است كه در طول يكهزار و 72 كيلومتر نوار مرزي مشترك ايران و كشورهاي همسايه شمالي جريان دارد، اين رودخانه از كوه هاي ‘مين گول داغ’ (هزار بركه) در تركيه سرچشمه گرفته و به درياي خزر مي ريزد.
سواحل زيباي اين رودخانه كه با جاده همجوار آن به شهرهاي مختلف متصل مي شود از ارزش هاي تفرجگاهي قابل توجهي برخوردار بوده و با توجه به اينكه در محدوده منطقه آزاد ارس قرار گرفته ،توجه زيادي براي تفرجگاه هاي آن صورت گرفته است.
سدي به نام خداآفرين در مسير رودخانه ارس احداث شده كه درياچه اين سد و پاياب آن مناظر زيباي گردشگري در كنار كوه هاي سر به فلك كشيده اطراف اين رودخانه خلق كرده است.
رودخانه ليقوان كه نام آن از روستايي گردشگري به همين نام برگرفته شده از دامنه هاي شمالي رشته كوه سهند سرچشمه مي گيرد و در دره نسبتا عميقي نسبت به سطح روستاي ليقوان جريان دارد.
آب رودخانه در سرچشمه، بسيار خنك و گوارا است و مكان نشو و نماي ماهي قزل آلا شده كه به خاطر طبيعت سرسبز و زيباي اطراف رودخانه مقصد گردشگران و علاقمندان به ماهيگيري مي باشد.
ميدان چايي يا مهرانه رود ديگر رودخانه مهم آذربايجان شرقي است كه از وسط شهر تبريز عبور مي كند، اين رودخانه كه در سال هاي اخير ساماندهي شده چهره ديگري به خود گرفته و زيباتر شده است.
از سوي ديگر آبشارهاي زيبا و منحصر به فرد آذربايجان شرقي هميشه زبانزد عام و خاص بوده و كمتر كسي است كه به اين استان سفر كرده و يكي از آبشارهاي آن را نبيند.
آبشار آسياب خرابه يكي از زيباترين مناطق ديدني آذربايجان شرقي است اين آبشار به علت وجود ويرانه هاي يك آسياب آبي به آسياب خرابه معروف است. را ه دسترسي به اين آبشار از جاده مرزي جلفا و همجواري رودخانه ارس مي گذرد كه خستگي سفر را از تن به در مي كند، ارتفاع آبشار اصلي آسياب خرابه حدود 10 متر و مساحت محوطه آن 200 مترمربع است.
يكي ديگر از اين آبشارها ، آبشار سركنديزج در دهستان ميشوي جنوبي در فاصله دو كيلومتري روستاي سركند ديزج شبستر قرار دارد ، آب اين آبشار از طريق ارتفاعات ميشو تامين مي شود.
اين آبشار در فصول پربارش از آب بيشتري برخوردار است. مناظر اطراف آن با چشم انداز زيبا و بي نظير از جاذبه هاي طبيعي استان است.

*** قلعه ها و كاروانسراها

قلعه ضحاك هشترود، قلعه دختر ميانه، قلعه كردشت، قلعه‌ ضحاك‌ (داش‌ قلعه‌ عجبشير)، آغجه‌ قلعه (ورزقان‌)، قلعه پشتو، قلعه جوشين و قلعه بابك نامدار ترين قلعه هاي آذربايجان شرقي هستند كه در ميان آن ها قلعه بابك و قلعه ضحاك همه ساله گردشگران زيادي را جذب مي كند.
قلعه بابك در 50 كيلومتري‌ شمال‌ شهرستان‌ اهر و در 16 كيلومتري‌ غربي‌ كليبر و در فراز ارتفاعات‌ غربي‌ رود قره‌ سو خودنمايي‌ مي‌كند. براي‌ رسيدن‌ به‌ دروازه‌ قلعه‌ بايد از معبر دالان‌ مانندي‌ به‌ طول‌ 200 متر عبور كرد.
اين‌ قلعه‌ از برج‌ و باروهاي‌ متعددي‌ تشكيل‌ شده كه‌ برج هاي‌ مدور از سنگ‌ مالون‌ با ملات‌ ساروج‌ است‌ و باروها نيز از نوعي‌ سنگ‌ گرانيت‌ ساخته‌ شده‌اند.
مجموع مساحت‌ اين‌ قلعه‌ در حدود ده‌ هزار متر مربع‌ مي‌باشد، زمان‌ قطعي‌ احداث‌ اين‌ بنا معلوم‌ نيست‌ ولي‌ احتمال ‌دارد مجموعه‌ قلعه‌ در دوره ساساني‌ احداث‌ شده‌ باشد.
از قديم الايام آذربايجان شرقي با مركزيت تبريز كه در مسير جاده ابريشم و محل رفت و آمد بازرگانان و مسافران زيادي بوده كه به كاروانسراهاي بين راهي آن اهميت خاصي بخشيده است.
كاروانسراي شاه عباسي در جاده تبريز- اهر نمونه اي از كاروانسراهاي معروف آذربايجان شرقي است كه مانند بسياري از كاروانسراها به كاروانسراي شاه عباس شهرت يافته است و قدمت آن طبق شواهد مربوط به دوره صفويه مي رسد.
نماي خارجي كاروانسرا سنگي و نماي داخل شامل پايه هاي سنگي به ارتفاع 20/1 متر بقيه قسمتها آجر مي باشد. اين بنا داراي نماي سنگي است و ورودي آن آجر كاري نشده و فضاهاي داخلي نيز از راه سنگي و بقيه قسمتها آجري مي باشد.
كاروانسراي پيام يكي ديگر از كاروانسراهاي معروف آذربايجان شرقي در جوار روستايي به همين نام با آب و هواي معتدل و طبيعتي سبز و زيبا و مشرف به كوه سر به فلك كشيده ‘ميشو’ مي باشد.
كاروانسراي پيام در دوره مغول و صفويه از مهمترين استراحتگاه هاي ميان راهي به شمار مي رفت.
اين بناي عظيم داراي بدنه آجري و ايوان ها و طاق هاي رفيع به همراه برجهاي مدور در چهار گوشه آن است كه يكي از جاذبه هاي مهم گردشگري مورد استفاده مسافران به شمار مي رود.
علاوه بر قلعه ها و كاروانسراهاي ياده شده ده ها بناي ديگر در آذربايجان شرقي وجود دارد كه قابليت گردشگر پذيري زيادي داشته و بر زيبايي هاي سفر گردشگران مي افزايد.

*** حمام ها و پل هاي تاريخي

حمام كردشت كه قدمت آن به دوره قاجاري مي رسد توسط عباس ميرزا نايب السلطنه بنا شده و يكي از زيباترين حمام هاي آذربايجان است كه با معماري اصيل سنتي در روستاي كردشت از توابع جلفا و در كنار رود ارس قرار دارد.
اين حمام كه در ميان باغ بزرگي ساخته شده كه داراي يك هشتي به صورت هشت ضلعي مي باشد كه يكي از اضلاع به در ورودي و ديگري راه ورود به رخت كن يا سربينه منتهي مي گردد.
همه ستون هاي اين حمام داراي سرستون هاي سنگي مقرنس هستند كه به وسيله ملات سرب مذاب به ستون ها وصل شده اند.
حمام نوبر تبريز نيز يكي از حمام هاي زيبا است كه هم اكنون به سفره خانه سنتي تغيير كاربري داده است.
تاريخچه احداث‌ بنا به‌ دوره‌ قاجاريه‌ مي‌رسد و عناصر تشكيل‌ دهنده‌ كالبدي‌ بنا سنگ‌ و آجر و چوب‌ است‌.
از خصوصيات‌ بارز حمام نوبر، طاق‌ و گنبد بزرگ‌ گرمخانه‌، طاق‌ و گنبد با ستون‌ و سرستونهاي‌ سنگي‌ مقرنس‌ كاري‌ شده‌ سربينه‌ و اجراي‌ كاربندي‌ و تركيب‌ آجر و كاشي‌ است‌.
آذربايجان شرقي به دليل موقعيت كوهستاني داراي رودخانه هاي متعددي است كه به درياچه اروميه و درياي خزر ريخته مي شوند و مردم نيز براي رفت و آمد به احداث پل روي آورد ه اند. پل هاي زيادي در استان وجود دارد كه براي علاقمندان ميراث تاريخي و معماري كشور مهم محسوب مي شود.
پل دختر ميانه كه بر روي رودخانه قزل اوزن در دامنه شرقي قافلانكوه احداث شده و قدمت آن متعلق به عهد ساساني يا قبل از آن است.
قواي دموكرات هنگام عقب نشيني از برابر نيروهاي دولتي در سال 1325براي جلوگيري از پيشرفت ارتش ايران طاق چشمه وسط را با ديناميت منفجر كردند كه اكنون نيز به همان صورت باقي است.
پل دختر داراي سه چشمه بزرگ و پايه هاي سنگي عريضي است كه دهانه وسطي نسبت به دهانه هاي طرفين بزرگتر و داراي طاقي بلندتر است.
پل‌ قاري در تبريز نيز كه بر روي ميدان چايي (رودخانه اي كه از وسط شهر تبريز عبور مي كند) در دوره قاجاريه احداث شده و به‌ خاطر چراغ هاي قديمي آن به پل چراغ‌ نيز مشهور شده كه با سرستون‌هاي‌ كله‌ قوچي‌ و چراغ‌هاي‌ قديمي‌ زيبايي‌ خاطره‌ انگيزي‌ به‌ همراه‌ دارد.
اين پل شامل‌ هشت‌ دهنه‌ با قوس‌هاي‌ مدور است‌ كه هم اكنون نيز مورد استفاده عابران پياده قرا مي گيرد.

*** روستاهاي ديدني
روستاي تاريخي و كم نظير كندوان در فاصله‌ 22 كيلومتري‌ جنوب‌ اسكو در ميان‌ دره‌اي‌ با صفا و كنار رودخانه‌اي‌ به ‌همين‌ نام‌ واقع‌ شده‌ است‌.
بناي‌ خانه‌هاي‌ اين‌ روستا از نوع‌ معماري‌ صخره‌اي‌ است‌ و به‌ قرن‌ هفتم‌ هجري‌ و در بعضي‌ موارد حتي‌ به‌دوره‌هاي‌ قبل‌ از اسلام‌ بر مي‌گردد. اين‌ روستا نمونه‌اي‌ از ابتدايي ‌ترين‌ نوع‌ زندگي‌ بشر و همزيستي‌ او با طبيعت‌ به ‌شمار مي‌رود و در مرحله‌ اول‌ فرم‌ خارجي‌ اين‌ مجموعه‌ انسان‌ را به‌ ياد قلعه‌هاي‌ پرسحر و جادوي‌ قديمي‌ مي‌اندازد.
بلندي‌ اين‌ تپه‌هاي‌ مخروطي‌ و هرمي‌ شكل‌ بيش‌ از 60 متر مي‌باشد، تشكيلات‌ جنس‌ طبقات‌ روي‌ آبرفت‌ قديمي‌ واقع‌ شده‌ و رودخانه‌ كندوان‌ بيش‌ از ده متر از آن‌ را حفر كرده‌ و پايين‌ برده‌ است‌.
در درون خانه هاي صخره اي و مخروطي شكل كندوان مي‌توان‌ اطاق هايي‌ را ديد كه‌ بعنوان‌ فضاهاي ‌نشيمن‌ و آشپزخانه‌ و حتي‌ انبار و طويله حيوانات‌ مورد استفاده‌ قرار مي‌گيرد.
روستاي اشتبين در جلفا يكي از روستاهاي ديدني با ساختار پلكاني مي باشد كه در منطقه اي كوهستاني واقع شده و رودخانه ارس از شمال و رودخانه هراس از شرق آن مي گذرد.
اين روستا داراي سابقه تاريخي كهني است كه وجود گويش تاتي در روستاهاي اقمار اين آبادي حاكي از پيشينه درخشان تاريخي آن مي باشد.
آب و هواي اشتبين تابع آب و هواي منطقه ارسباران است و در مناطق جنوبي كوهستاني هوا سرد و در حوالي دره ارس گرم و معتدل و مطبوع است.

*** عمارت ها و باغ ها

عمارت و پارك ايل گلي (استخر مردم) از گردشگاه هاي زيبا و دلكش تبريز و ايران است كه در جنوب شرقي تبريز، بر دامنه تپه اي واقع شده است.
اين عمارت در وسط استخر بزرگي بنا شده كه توسط يك خيابان به پارك 54 هزار متر مربعي آن متصل است ، در حاشيه استخر درختان كهنسالي وجود دارد كه سايه آن در تابستان ها هواي مطبوع و با طراوتي به وجود مي آورد.
در پارك عمارت ائل گلي نيز شهر بازي بزرگي وجود دارد كه مورد استقبال كودكان زيادي است.
باغ‌ فتح‌آباد نيز يكي از باغ هاي زيباي تبريز كه نمونه‌اي‌ از باغ هاي‌ واقع‌ در زمين‌هاي‌ كم‌ شيب‌ است‌ ودر وسط‌ آن يك‌ جوي‌ آب‌ و حوض هايي‌ به‌ شكل‌ دايره‌ همراه‌ با چندين‌ فواره‌ وجود دارد.
عمارت‌ اصلي‌ باغ‌ به‌ صورت‌ ساختماني‌ برون‌گرا در دو طبقه‌ مي‌باشد كه‌ در جلوي‌ آن‌ يك‌ حوض ‌بزرگ‌ وجود دارد.
باغ فتح آباد حومه جنوب شرقي تبريز از تنها يادگارهاي باغ هاي معروف تبريز در ايام پايتختي امپراتوري ايلخانان مي باشد كه به دست خواجه رشيد الدين فضل الله همداني وزير در حدود سال هاي 710 – 694 هجري قمري ساخته شده است.
باغ گلستان از بوستان هاي مركزي شهر تبريز است كه در سال 1308 شمسي افتتاح شده‌ و قديمي‌ ترين بوستان داخلي تبريز محسوب مي‌گردد.
باغ گلستان علاوه بر فضاي سبز و استخر قايقراني، شهربازي كوچكي نيز دارد كه مورد استقبال مردم به‌خصوص كودكان قرار مي‌گيرد.
عمارت شهرداري تبريز يكي از بناهاي زيبا، مستحكم و ديدني شهر تبريز است كه در سال 1314 شمسي و به دستور رضاخان پهلوي بنا شد.
اين عمارت از ابتداي احداث تا چند وقت پيش به ‌عنوان ساختمان شهرداري تبريز مورد استفاده قرار مي گرفت ولي در سال هاي اخير به عنوان موزه و نگارخانه شهرداري مورد استفاده قرار مي گيرد.
كاخ شهرداري تبريز داراي يك برج ساعت چهارصفحه‌اي به‌ارتفاع 30 متراست كه باطنين موزون زنگ‌هايش، هر 15 دقيقه يك‌ بار گذشت زمان را به‌ گوش مردم تبريز مي ‌رساند. نماي خارجي اين بنا از سنگ تراشيده ‌شده ‌است و نقشه ساختمان شبيه به‌ طرح يك عقاب در حال پرواز مي‌باشد.

*** مساجد

گوي مچيد (مسجد كبود) كه به فيروزه جهان اسلام شهرت دارد از بناهاي تاريخي تبريز است، اين مسجد در سال 870 هجري قمري و در زمان سلطان جهانشاه بنا شده است. تنوع و ظرافت كاشي كاري و انواع خطوط به كار رفته در آن به خصوص رنگ لاجوردي كاشي ‌كاري‌هاي معرق آن زيبايي خاصي به اين مسجد بخشيده است.
نماي روبروي مسجد با سردرب كاشيكاري شده شكوه و جلال به خصوصي دارد و سنگ هاي ساختماني نادري در آن به كار رفته است.
صحن مربع شكل، حوضي براي وضو، شبستان هاي اطراف براي درس و همچنين پناهگاه مستمندان، مسجد را تشكيل مي دهند.
شبستان بزرگ مسجد به رواق هاي به هم پيوسته است و از سه سو با طاق نماهايي به رواق هاي اطراف خود ارتباط دارد.
مسجد سبزه ميدان اسكو يكي ديگر از مساجد مهم آذربايجان شرقي مي باشد كه تاريخ احداث آن را مي توان با توجه به شيوه معماري و طاق ها و گنبدهاي آن به دوره صفويه نسبت داد.
اين مسجد در جهت شمال به جنوب، پنج رديف و در جهت شرقي به غربي، سه رديف گنبد عرقچين دارد و گنبد آن بر فراز ستون هاي سنگي شامل ته ستون، ساقه ستون، سرستون مقرنس كاري استوار شده است.
مسجد صاحب الامر منتسب به زمان شاه طهماسب صفوي مي باشد كه در سال 1045 هجري توسط سپاهيان سلطان مراد چهارم تخريب شد از جمله مساجد مهم است كه هم اكنون به عنوان موزه قرآن و كتابت از ان استفاده مي شود.
بناي صاحب الامر داراي گنبد و دو منار بلند در دو گوشه بنا و در مدخل دهليز و درون بقعه دو طاق مرمرين از زمان شاه طهماسب باقي است كه داراي حجاري هاي زيبايي شامل گل و بوته اسليمي و ختايي است و حجاري هاي سنگي،كاربندي هاي آئينه كاري شده و نقاشي هاي محراب آن شهرت زيادي دارد.

*** موزه ها

موزه هاي آذربايجان شرقي به عنوان ويترين ارزشمند تاريخ و تمدن ايران ياد مي شود كه همواره مورد استقبال گردشگران بوده است.
موزه آذربايجان در شهر تبريز و در جوار مسجد كبود واقع شده كه داراي سه طبقه‌ بوده و در هر طبقه آثار تاريخي با موضوعات مختلف به نمايش گذاشته شده است.
در طبقه زيرين اين موزه مجسمه‌هاي احد حسيني كه زندگي انسان در عصر حاضر را ساخته، به نمايش گذاشته شده است.
طبقه اول مربوط به اشياء قديمي است كه قدمت آن‌ها به پيش از تاريخ تا زمان قاجار برمي‌گردد و در طبقه دوم اشياي قديمي و نيز گنجينه سكه قرار دارد.
موزه آذربايجان در سال 1336 شمسي توسط آندره گدار، معمار معروف فرانسوي طراحي شده و به دست هنرمندان پرتلاش كشورمان ساخته شد.
اين موزه با سه هزار متر مربع زيربنا در سه طبقه ساخته شده و از آغاز حيات فرهنگي خود به ‌تدريج به مامني براي حفظ و نمايش ميراث فرهنگي منطقه آذربايجان تبديل شد.
در حال حاضر 11 هزار قطعه فرهنگي ثبت شده در موزه آذربايجان نگهداري مي‌شود كه به دليل كمبود جا و امكانات تنها دو هزار و 300 قطعه از آنها در معرض ديده قرار دارد.
موزه عصر آهن نيز در نزديكي موزه آذربايجان قرار دارد كه سايت موزه عصر آهن تبريز، محوطه باستاني است كه در شمال، شمال شرقي و شمال غربي مسجد كبود تبريز واقع شده‌ و شامل گورستان و آثار سفالي مربوط به عصر آهن است.
همه اسكلت‌هاي كشف شده در اين محل به صورت جنيني يا چمباته‌اي مدفون شده‌اند كه جهت بدن و صورتشان متفاوت است.
يكي ديگر از موزه هاي مهم اين استان، موزه مشروطه مي باشد كه يادگار دوران آزادي خواهي دوران مشروطيت ملت ايران است.
بناي تاريخي خانه مشروطه با معماري دوره قاجار در محله قديمي راسته كوچه و در ضلع غربي مجموعه بازار تبريز واقع شده است كه مالك نخستين آن حاج مهدي كوزه كناني از شيفتگان حريت و آزادي بود.
ويژگي هاي خاص معماري دوره قاجار، تزئينات چشمگير، به كارگيري نورگير زيبا و چشم انداز موسوم به كلاه فرنگي با ستونها و سرستونهاي گچبري شده، پنجره هاي ارسي، درهاي منبت كاري شده در اتاق اصلي موسوم به ‘طنبي’ و علايم گردش دور راه پله، هركدام به نوعي ذوق و هنر ايراني را به نمايش گذاشته و آن را به يك نمونه منحصر به فرد تبديل كرده است.
اينك موزه مشروطه تبريز با داشتن مجموعه قابل توجهي از عكس هاي مستند و تابلوهاي نقاشي از تصاوير بزرگان انقلاب مشروطه و اسناد و مدارك و نامه ها و اعلاميه هاي مربوط به قيام و مبارزات مجاهدين مشروطه، يكي از گنجينه هاي منحصر به فرد كشور محسوب مي شود.

*** خانه هاي قديمي

‘خانه بهنام’ از خانه هاي تاريخي تبريز است كه از اواخر دوران قاجار به يادگار مانده است كه امروزه به دانشكده معماري دانشگاه صنعتي سهند تبديل شده و به دليل معماري ظريف، پنجره هاي مشجر و طاق ها و ايوان هاي بلند و بزرگ خود جلوه ويژه اي دارد.
فضاهاي اندروني و بيروني اين ساختمان عهد قجري علاوه بر تزئينات داخلي به دليل طراحي متناسب با فصول مختلف سال براي تعادل درجه حرارت و چشم انداز زيباي خود نيز چشم بازديدكنندگان را هنگام ديدار از اين بناي باعظمت خيره مي كند.
وسعت اعياني خانه بهنام 300 مترمربع و منظره بيروني آن به دليل گچبري هاي هنرمندانه، نماي آجري سرخ گون و حوض آسماني رنگ وسط حياط، خود وضع تبريز در سال هاي اول قرن چهاردهم شمسي را در ذهن گردشگران تداعي مي كند.
گره سازي خانه بهنام از مهمترين ويژگي هاي معماري اين بناي تاريخي است كه بازي نور را با هنر منبت كاري و ايجاد طرح هاي هندسي و تزئيني مختلف در هم آميخته است.
خانه اردوبادي در خيابان ارتش جنوبي و نزديكي منطقه باغ شمال در يك قرن قبل نيز نمونه اي ديگر از ظريف كاري و چيره دستي معماران ايراني به ويژه هنرمندان عرصه ساختمان اين خطه است.
در ساختمان اين بنا تلفيقي از سنگ و آجر به كار رفته كه همين امر نماي آن را از ساير خانه هاي تاريخي تبريز متمايز كرده است.
اين بنا در سال هاي جنگ جهاني دوم و در زمان اشغال تبريز به دست روس ها، سفارت عراق بوده است.
قدمت خانه اردوبادي به اوايل حكومت پهلوي بازمي گردد و استحكام اين بناي تاريخي حاكي از زبردستي معماران هنرمندان در زمينه ساخت بناهاي بلندمرتبه در حدود 84 سال پيش است.
خانه اردوبادي يك هزار و 600 مترمربع وسعت دارد و اعياني آن در 3 طبقه بنا شده است.
اين بنا هم اكنون به عنوان مركز اسناد ملي شمال غرب مورد استفاده قرار مي گيرد و با جاي دادن اسناد تاريخ پرفراز و نشيب منطقه شمال غرب كشور، به پيوند خود با گذشته پرافتخار اين خطه عينيت بخشيده است.
خانه پروين اعتصامي ،خانه شهريار ،خانه ثقه الاسلام ،خانه ختايي ،خانه گمپاني ،خانه حيدرزاده ،خانه صدقياني از ديگر ساختمان هاي تاريخي و قديمي تبريز بوده كه براي توصيف پيشينه تاريخي آنها بايد زمان طولاني صرف كرد.

آنچه كه تا كنون ذكر تنها گوشه اي از زيبايي ها و جاذبه هاي گردشگري آذربايجان شرقي است توانسته ايم در چند سطر بيان كنيم، طبيعت و ميراث فرهنگي اين استان چنان غني و با ارزش است كه جهانگردان زيادي در طول تاريخ به تبريز سفر كرده و زيبايي هاي آن را هميشه ذكر كرده اند.
اما اين زيبايي ها و آثار زماني كه با زيرساخت هاي گردشگري موجود در كنار هم گذاشته مي شود لذت دوچنداني پيدا مي كند.
بزرگراه هاي ايمن، خطوط هوايي مطمئن، راه آهن از جمله زيرساخت هاي مهم در مسافرت است كه آذربايجان شرقي ربا دارا بودن همه آن ها مي تواند سفر خوشي را براي گردشگران به ارمغان آورد.
29 هتل و 32 مهمانپذيري استاندارد با بيش از پنج هزار تخت با قابليت افزايش ظرفيت نيز از جمله ظرفيت هاي اين استان براي گردشگران نوروزي مي باشد.
علاوه بر اين وجود كمپ هاي گردشگري، پارك هاي مسافر، ده هزار كلاس آماده سازي شده براي پذيرايي از ميهمانان نوروزي، 500 مجتمع و غذاخوري بين راهي ظرفيت هايي است كه مي تواند پذيراي گردشگران اقصي نقاط كشور باشد.
همه زيبايي ها و مزيت هاي گردشگري آذربايجان شرقي در كنار خون گرمي و مهمان نوازي مردم اين استان است كه طعم خوش يك سفر به ياد ماندني را بر مزاج يك ايراني خوش تر مي كند.

  • مدیر سایت
  • ۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۰
  • 400 بازدید

اشتراک گذاری :  |   |   |   |   |   |