به اطلاع کلیه همنوردان میرسانیم در تاریخ 26 الی 28 آبان ماه 1389 برنامه پیمایش کویر شهداد در استان کرمان برگزار میگردد.
جزئیات:
کویر شهداد ( كوير لوت – گرمترين نقطه كره زمين)
برنامه سه روزه از تاریخ 26/8/1389 الی 28/8/1389 می باشد .
هزینه برای هر نفر 50000 تومان می باشد.
آخرین زمان جهت ثبت نام تا پایان وقت اداری روز 22 آبان ماه 1389 می باشد .
تجهیزات مورد نیاز : کیسه خواب – چادر – زیر انداز – لباس گرم – بادگیر – لوازم شخصی ( لیوان -قاشق ظرف و …) – کفش ورزشی – چراغ قوه یا پیشانی – عینک و کلاه آفتابی – لوازم بهداشتی – گوش گیر
(جمعا در قالب یک کوله پشتی کوهنوردی)
– چهار شنبه 26 آبان ماه (اخذ تاییدیه ثبت نام و کارت ورودی به برنامه در کرمان – پذیرش در ورودی کمپ کویری – اسکان – افتاحیه – شب مانی در کویر).
– پنج شنبه 27 آبان (پیاده روی در منطقه کلوتی – صبحانه – تجمع بر برج کلوتی – اتمام پیاده روی – ناهار – اسکان در ماهان – گردهمایی در باغ شازده ماهان به همراه برنامه موسیقی – شام – شب مانی در دامنه کوه جوپار)
-جمعه 28 آبان (صبحانه – پیاده روی در ماهان – زیارت و پاسداشت شاه نعمت اله ولی با همراهی
وسیله نقلیه در طول برنامه و تمامی وعده های غذایی (از شام 8/26 تا ناهار 8/28) بر عهده میزبان میباشد.
خرابه هاي شهر خبيص – ۳ هزار سال پيش از ميلاد مسيح – شرق شهداد
ماسههاي سرگرداني كه در دالانهاي بيانتهاي كلوتهاي لوت گيرافتادهاند
گودترين چالهي داخلي با 190 متر ارتفاع از سطح دريا و گرمترين نقطهي كرهي زمين
بازديد از كلوتهاي افسانهاي شهداد
بازدید از شهر کوتوله ها
مسئول هماهنگی : 09175556932
تصمیم گرفتیم تا راهي گرمترين نقطهي ثبت شده در كرهي زمين شويم؛ سفري ناهمتا و پر از مناظري بديع و منحصربهفرد .كوير به جز آفتاب و باد و نمك و شن، حرفهاي بسياري براي گفتن، مناظر حيرتانگيزي براي ديدن، نواهاي غريبي براي شنيدن، رايحهي ناهمتايي براي بوييدن و احساس بيمانندي براي درك كردن…
شهداد نام بزرگترین و ديرينهترين ناحیهي جمعیتی كوير لوت است که در گذشتههای دور به آن خبیص میگفتند. شهري كه به شهادت تابلوي خوشامدگويي سردر ورودي آن هشت هزار نفر بايد جمعيت داشته باشد، امّا به گفتهي اهالي اينك كمتر از دو هزار نفر سكونتگرِ دايمي دارد. از بين رفتن پرديسهاي مركبات و بسياري از نخلستانهاي منطقه ناشي از خشكساليهاي شديد و ممتد دههي اخير به علاوهي گرماي تحمّلناپذير هوا كه در سال گذشته در شهداد و ده سيف تا حدود 60 درجهي سانتيگراد هم به ثبت رسيده است، در شمار مهمترين دلايل اين كوچ اجباري عنوان شده است. قابل ذکر آنکه شهداد با 430 متر ارتفاع از سطح دريا، يكي از بخشهاي شهرستان كرمان است كه بيش از ۲۲ هزار كيلومتر مربع وسعت دارد. اين شهر در شرق ارتفاعات كرمان و بر روي جلگهي آبرفتي «درهي چهار فرسخ» بنا شده است. كاريزهاي كهن و متعدد كه مهمترين منابع تأمين آب اين شهر به شمار ميرفتند، نخلستانها و باغهاي مركبات و نيز آثار تمدن شش هزار ساله «آراتا» از ديدنيهايي است كه به راستي در طبيعت نفس گیر كوير، نفس هر طبيعت گردی را می گیرد!
سرزمين پهناوري وجود دارد كه به دليل شرايط دشوار اقليمي و عوارض منحصر به فرد آن – گودترين چالهي داخلي با 190 متر ارتفاع از سطح دريا و گرمترين نقطهي كرهي زمين – به يكي از مشهورترين بيابانهاي طبيعي جهان بدل شده است؛ بياباني به نام كوير لوت كه در بخشهاي از آن حتی باكتري نيز امكان حيات ندارد و از همين رو، آن را يگانه نفطهي فاقد حيات در كرهي زمين معرفي كردهاند ؛ سرزميني كه هنوز بسياري از طبيعتگردان، كاشفان و ديرينشناسان (در پای کوههای مشرف به کویر لوت آثاری از سکونت انسان از هزارهي چهارم پیش از میلاد مسیح مشاهده شده است). جهان آرزوي بازديد و پيمايش تمامي آن را دارند؛ رؤيايي كه تاكنون تحقق نيافته است. گفتني آنكه كوير لوت را با اسامي گوناگوني چون چالهي لوت، دشت لوت و بیابان لوت نيز ناميدهاند.
در بيابان لوت و در فاصلهي چهل كيلومتري شمال شرقي شهداد و در مساحتي بيش از ۱۱هزار كيلومتر مربع (به عرض متوسط۸۰ كيلومتر و طول متوسط ۱۴۵كيلومتر)، ناهمواريهاي خاصي به نام كلوتها وجود دارد كه بزرگترين عوارض طبيعي و كلوخي دنيا و نيز منحصر به فردترين عارضهي كوير به شمار ميروند. عارضهاي كه از دور به خرابههاي شهري بزرگ ميماند با ساختمانهاي كوتاه و بلند، كوچه پس كوچههاي باريك و فراخ، گنبد و برج و … البته شهري وجود ندارد! امّا فرسايش شديد آبي و بادي در اين ناحيه، تظاهرات ديداري ناهمتا و بديعي را به معرض ديد نهاده است كه از آن با عنوان «شهر افسانهاي كلوتها» يا «شهر خيالي» و يا «بيابانهاي شهري» ياد شده و بيننده از ديدنش ساعتها غرق در حيرت خواهد شد. حيرتي كه هنوز هم اعضاي گروه را چون صدها ايرانگرد و جهانگرد پيش از خود، رها نكرده است.
يكي ديگر از عوارض استثنايي لوت، وجود بزرگترين نبكاهاي جهان در حاشيهي غربي آن است. در حدود 20 کيلومتري شهداد، درختان و درختچههاي گز در گلدانهاي بياباني لوت جاي گرفتهاند که به آن نبکا يا تلهي گياهي گفته ميشود. نبكاها در نزديكي گرمترين نقطه جهان در شهداد ميرويند و گاه طول آنها به 10 متر ميرسد. در حالي که ارتفاع بلندترين نبکاهاى صحراهاى آفريقا به زحمت به سه متر هم ميرسد . زمينهاي بين نبکاها پوشيده از ماسه است. نبکاها عموماً در سطح همواري ميرويند که ميزان ماسه آن متوسط و سطح آب زيرزميني آن بالا و يا رطوبت كافي براي رشد گياه در آن فراهم باشد. عناصر تشکيل دهندهي نبکا شامل ماسه، لاي، رس و سيلت است. شکل نبکا تابعي است از اندازه، تراکم و ميزان رشد گياه ميزبان. در کوير لوت گونه گز (Tamarix) از عمدهترين گونههاي ميزبان نبکاها است.
يك ويژگي منحصر به فرد ديگر لوت، علاوه بر داشتن بزرگترين كلوتها و نبكاهاي جهان، آن است كه به باور بسياري از پژوهشگران، از جمله «فرجالّله محمودي » و «پرويز كردوانى »، اساتيد دانشگاه تهران، قطب گرمايى زمين نيز در همين كوير نهفته است و با ثبت دماى ۱۰۰ درجهي سانتيگراد به گرمترين نقطهي كرهي زمين نيز مشهور است.
سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري كشور حدود سه سال است كه در کنار کلوتهاي لوت، كمپي كويري را بنا نهاده كه به آن «کوتوها» گويند. کوتو در زبان محلي به معني آلاچيق است. سايت کوتوها متشکل از کوتوهايي است که به شکل سنتي ساخته شدهاند تا به گردشگران نشان دهند در کوير چگونه بايد از گرما فرار کرد. تك نگهبان كمپ ميگويد: بيش از يك ميليارد تومان اينجا هزينه شده است. امّا به نظر ميرسد در شرايط كنوني حراست و حفاظت از آنچه كه بنا شده است، در اولويت قرار نداشته و تقريباً اين سرمايهي ملّي رها شده است. آن هم در هنگامي كه رسماَ سال 1385 را سال گردشگري شهداد نام نهادهاند . شايان ذكر آنكه اين كمپ آلاچيقهايي با سطح سيماني و ديوارهها و سقف چوبي دارد و به امكاناتي چون برق و سرويس بهداشتي هم مجهز است.
با اين وجود، نبايد از ياد برد كه در حاشيهي غربى دشت لوت، جز در منطقهي بم، هيچ ناحيهي ديگري به اين اندازه از آب دايمى برخوردار نبوده و به همين دليل از هزاران سال پيش، اطراف شهداد (خبيص) بزرگترين سكونتگاه انساني استقرار داشته است. گفتني آنكه از سمت شرق فاصلهي شهداد تا دشت لوت در حدود ۳۰ كيلومتر و مشرف به جلگهاى است به نام تكاب كه بخش اصلى خبيص را تشكيل مىدهد. آب دايمى شهداد از رودخانهي درختنگان تأمين مىشود. اين رودخانه از ارتفاعات «هى نامان» سرچشمه مىگيرد و از راه درهي درختنگان عبور مىكند، در مدخل تنگهي چهارفرسخ به طرف شمال منحرف مىشود، سپس از طريق آبادى «ابراهيمآباد» به سوى لوت جريان مىيابد.
کثیرالاضلاعهای نمکی از عجایب دیگر کویر لوت. زیبا و به یاد ماندنی
یکی دیگر از عجیب ترین پدیده ی طبیعی در کویر لوت فولیکونهای تخم مرغی هستند که براستی شگفت انگیزند.
نمایی از شهر کوتوله ها و کشف موميايي انسانهاي کوتوله
_________________________________________________________________________
این هم جملات زیبایی که بچه هایی در برنامه های قبل به این کویر رفتند حس خودشون از مناطق مورد بازدید را مطرح کرده اند
کویر، احساس رهایی و حضور خالق یکتا.
کویر، حسی غریب که در کلام نمی گنجد.
کویر، رها شدن از غرور
کویر، بی نهایتی آرام در نگاه، مهربان در لحظه های باهم بودن و خشن در تنهایی و غربت.
کویر، مکانی برای عروج به سوی خدا.
کویر، سکوت، تنهایی، احساس امنیت درونی در خلوتی خوش و از طرفی ناامنی حضور فیزیکی یک تنهایی.
کویر، سکوتی که دوستش دارم، چراکه در سکوتش خودم را بیشتر می شناسم
مکانهای طبیعی زیبایی خاص خود را دارند که با شنیدن و خواندن قابل لمس نیست، باید باشی تا درکش کنی
دلتنگی به همراه دلسوزی و وسعت دید و اندیشة آدمهایی که در کمترین امکانات، عاشق زندگی هستند
سفری به ماقبل تاریخ، تعمقی در اثر تیشههای هزاران ساله بر دل صخرههایی زیبا، همراه با زیبایی فضا، عشق به زندگی، مهربانی با خانواده و تفکر برای امنیت بیشتر