به اطلاع کلیه همنوردان میرسانیم در تاریخ 26 الی 28 آبان ماه 1389 برنامه پیمایش کویر شهداد در استان کرمان برگزار میگردد.
جزئیات:
کویر شهداد ( کویر لوت – گرمترین نقطه کره زمین)
برنامه سه روزه از تاریخ 26/8/1389 الی 28/8/1389 می باشد .
هزینه برای هر نفر 50000 تومان می باشد.
آخرین زمان جهت ثبت نام تا پایان وقت اداری روز 22 آبان ماه 1389 می باشد .
تجهیزات مورد نیاز : کیسه خواب – چادر – زیر انداز – لباس گرم – بادگیر – لوازم شخصی ( لیوان -قاشق ظرف و …) – کفش ورزشی – چراغ قوه یا پیشانی – عینک و کلاه آفتابی – لوازم بهداشتی – گوش گیر
(جمعا در قالب یک کوله پشتی کوهنوردی)
– چهار شنبه 26 آبان ماه (اخذ تاییدیه ثبت نام و کارت ورودی به برنامه در کرمان – پذیرش در ورودی کمپ کویری – اسکان – افتاحیه – شب مانی در کویر).
– پنج شنبه 27 آبان (پیاده روی در منطقه کلوتی – صبحانه – تجمع بر برج کلوتی – اتمام پیاده روی – ناهار – اسکان در ماهان – گردهمایی در باغ شازده ماهان به همراه برنامه موسیقی – شام – شب مانی در دامنه کوه جوپار)
-جمعه 28 آبان (صبحانه – پیاده روی در ماهان – زیارت و پاسداشت شاه نعمت اله ولی با همراهی
وسیله نقلیه در طول برنامه و تمامی وعده های غذایی (از شام 8/26 تا ناهار 8/28) بر عهده میزبان میباشد.
خرابه های شهر خبیص – ۳ هزار سال پیش از میلاد مسیح – شرق شهداد
ماسههای سرگردانی که در دالانهای بیانتهای کلوتهای لوت گیرافتادهاند
گودترین چالهی داخلی با 190 متر ارتفاع از سطح دریا و گرمترین نقطهی کرهی زمین
بازدید از کلوتهای افسانهای شهداد
بازدید از شهر کوتوله ها
مسئول هماهنگی : 09175556932
تصمیم گرفتیم تا راهی گرمترین نقطهی ثبت شده در کرهی زمین شویم؛ سفری ناهمتا و پر از مناظری بدیع و منحصربهفرد .کویر به جز آفتاب و باد و نمک و شن، حرفهای بسیاری برای گفتن، مناظر حیرتانگیزی برای دیدن، نواهای غریبی برای شنیدن، رایحهی ناهمتایی برای بوییدن و احساس بیمانندی برای درک کردن…
شهداد نام بزرگترین و دیرینهترین ناحیهی جمعیتی کویر لوت است که در گذشتههای دور به آن خبیص میگفتند. شهری که به شهادت تابلوی خوشامدگویی سردر ورودی آن هشت هزار نفر باید جمعیت داشته باشد، امّا به گفتهی اهالی اینک کمتر از دو هزار نفر سکونتگرِ دایمی دارد. از بین رفتن پردیسهای مرکبات و بسیاری از نخلستانهای منطقه ناشی از خشکسالیهای شدید و ممتد دههی اخیر به علاوهی گرمای تحمّلناپذیر هوا که در سال گذشته در شهداد و ده سیف تا حدود 60 درجهی سانتیگراد هم به ثبت رسیده است، در شمار مهمترین دلایل این کوچ اجباری عنوان شده است. قابل ذکر آنکه شهداد با 430 متر ارتفاع از سطح دریا، یکی از بخشهای شهرستان کرمان است که بیش از ۲۲ هزار کیلومتر مربع وسعت دارد. این شهر در شرق ارتفاعات کرمان و بر روی جلگهی آبرفتی «درهی چهار فرسخ» بنا شده است. کاریزهای کهن و متعدد که مهمترین منابع تأمین آب این شهر به شمار میرفتند، نخلستانها و باغهای مرکبات و نیز آثار تمدن شش هزار ساله «آراتا» از دیدنیهایی است که به راستی در طبیعت نفس گیر کویر، نفس هر طبیعت گردی را می گیرد!
سرزمین پهناوری وجود دارد که به دلیل شرایط دشوار اقلیمی و عوارض منحصر به فرد آن – گودترین چالهی داخلی با 190 متر ارتفاع از سطح دریا و گرمترین نقطهی کرهی زمین – به یکی از مشهورترین بیابانهای طبیعی جهان بدل شده است؛ بیابانی به نام کویر لوت که در بخشهای از آن حتی باکتری نیز امکان حیات ندارد و از همین رو، آن را یگانه نفطهی فاقد حیات در کرهی زمین معرفی کردهاند ؛ سرزمینی که هنوز بسیاری از طبیعتگردان، کاشفان و دیرینشناسان (در پای کوههای مشرف به کویر لوت آثاری از سکونت انسان از هزارهی چهارم پیش از میلاد مسیح مشاهده شده است). جهان آرزوی بازدید و پیمایش تمامی آن را دارند؛ رؤیایی که تاکنون تحقق نیافته است. گفتنی آنکه کویر لوت را با اسامی گوناگونی چون چالهی لوت، دشت لوت و بیابان لوت نیز نامیدهاند.
در بیابان لوت و در فاصلهی چهل کیلومتری شمال شرقی شهداد و در مساحتی بیش از ۱۱هزار کیلومتر مربع (به عرض متوسط۸۰ کیلومتر و طول متوسط ۱۴۵کیلومتر)، ناهمواریهای خاصی به نام کلوتها وجود دارد که بزرگترین عوارض طبیعی و کلوخی دنیا و نیز منحصر به فردترین عارضهی کویر به شمار میروند. عارضهای که از دور به خرابههای شهری بزرگ میماند با ساختمانهای کوتاه و بلند، کوچه پس کوچههای باریک و فراخ، گنبد و برج و … البته شهری وجود ندارد! امّا فرسایش شدید آبی و بادی در این ناحیه، تظاهرات دیداری ناهمتا و بدیعی را به معرض دید نهاده است که از آن با عنوان «شهر افسانهای کلوتها» یا «شهر خیالی» و یا «بیابانهای شهری» یاد شده و بیننده از دیدنش ساعتها غرق در حیرت خواهد شد. حیرتی که هنوز هم اعضای گروه را چون صدها ایرانگرد و جهانگرد پیش از خود، رها نکرده است.
یکی دیگر از عوارض استثنایی لوت، وجود بزرگترین نبکاهای جهان در حاشیهی غربی آن است. در حدود 20 کیلومتری شهداد، درختان و درختچههای گز در گلدانهای بیابانی لوت جای گرفتهاند که به آن نبکا یا تلهی گیاهی گفته میشود. نبکاها در نزدیکی گرمترین نقطه جهان در شهداد میرویند و گاه طول آنها به 10 متر میرسد. در حالی که ارتفاع بلندترین نبکاهاى صحراهاى آفریقا به زحمت به سه متر هم میرسد . زمینهای بین نبکاها پوشیده از ماسه است. نبکاها عموماً در سطح همواری میرویند که میزان ماسه آن متوسط و سطح آب زیرزمینی آن بالا و یا رطوبت کافی برای رشد گیاه در آن فراهم باشد. عناصر تشکیل دهندهی نبکا شامل ماسه، لای، رس و سیلت است. شکل نبکا تابعی است از اندازه، تراکم و میزان رشد گیاه میزبان. در کویر لوت گونه گز (Tamarix) از عمدهترین گونههای میزبان نبکاها است.
یک ویژگی منحصر به فرد دیگر لوت، علاوه بر داشتن بزرگترین کلوتها و نبکاهای جهان، آن است که به باور بسیاری از پژوهشگران، از جمله «فرجالّله محمودی » و «پرویز کردوانى »، اساتید دانشگاه تهران، قطب گرمایى زمین نیز در همین کویر نهفته است و با ثبت دماى ۱۰۰ درجهی سانتیگراد به گرمترین نقطهی کرهی زمین نیز مشهور است.
سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور حدود سه سال است که در کنار کلوتهای لوت، کمپی کویری را بنا نهاده که به آن «کوتوها» گویند. کوتو در زبان محلی به معنی آلاچیق است. سایت کوتوها متشکل از کوتوهایی است که به شکل سنتی ساخته شدهاند تا به گردشگران نشان دهند در کویر چگونه باید از گرما فرار کرد. تک نگهبان کمپ میگوید: بیش از یک میلیارد تومان اینجا هزینه شده است. امّا به نظر میرسد در شرایط کنونی حراست و حفاظت از آنچه که بنا شده است، در اولویت قرار نداشته و تقریباً این سرمایهی ملّی رها شده است. آن هم در هنگامی که رسماَ سال 1385 را سال گردشگری شهداد نام نهادهاند . شایان ذکر آنکه این کمپ آلاچیقهایی با سطح سیمانی و دیوارهها و سقف چوبی دارد و به امکاناتی چون برق و سرویس بهداشتی هم مجهز است.
با این وجود، نباید از یاد برد که در حاشیهی غربى دشت لوت، جز در منطقهی بم، هیچ ناحیهی دیگری به این اندازه از آب دایمى برخوردار نبوده و به همین دلیل از هزاران سال پیش، اطراف شهداد (خبیص) بزرگترین سکونتگاه انسانی استقرار داشته است. گفتنی آنکه از سمت شرق فاصلهی شهداد تا دشت لوت در حدود ۳۰ کیلومتر و مشرف به جلگهاى است به نام تکاب که بخش اصلى خبیص را تشکیل مىدهد. آب دایمى شهداد از رودخانهی درختنگان تأمین مىشود. این رودخانه از ارتفاعات «هى نامان» سرچشمه مىگیرد و از راه درهی درختنگان عبور مىکند، در مدخل تنگهی چهارفرسخ به طرف شمال منحرف مىشود، سپس از طریق آبادى «ابراهیمآباد» به سوى لوت جریان مىیابد.
کثیرالاضلاعهای نمکی از عجایب دیگر کویر لوت. زیبا و به یاد ماندنی
یکی دیگر از عجیب ترین پدیده ی طبیعی در کویر لوت فولیکونهای تخم مرغی هستند که براستی شگفت انگیزند.
نمایی از شهر کوتوله ها و کشف مومیایی انسانهای کوتوله
_________________________________________________________________________
این هم جملات زیبایی که بچه هایی در برنامه های قبل به این کویر رفتند حس خودشون از مناطق مورد بازدید را مطرح کرده اند
کویر، احساس رهایی و حضور خالق یکتا.
کویر، حسی غریب که در کلام نمی گنجد.
کویر، رها شدن از غرور
کویر، بی نهایتی آرام در نگاه، مهربان در لحظه های باهم بودن و خشن در تنهایی و غربت.
کویر، مکانی برای عروج به سوی خدا.
کویر، سکوت، تنهایی، احساس امنیت درونی در خلوتی خوش و از طرفی ناامنی حضور فیزیکی یک تنهایی.
کویر، سکوتی که دوستش دارم، چراکه در سکوتش خودم را بیشتر می شناسم
مکانهای طبیعی زیبایی خاص خود را دارند که با شنیدن و خواندن قابل لمس نیست، باید باشی تا درکش کنی
دلتنگی به همراه دلسوزی و وسعت دید و اندیشه آدمهایی که در کمترین امکانات، عاشق زندگی هستند
سفری به ماقبل تاریخ، تعمقی در اثر تیشههای هزاران ساله بر دل صخرههایی زیبا، همراه با زیبایی فضا، عشق به زندگی، مهربانی با خانواده و تفکر برای امنیت بیشتر